Nyt studie modsiger kommission: Corona stammer med al sandsynlighed fra dyr
kvinde med slange på marked i kina

Diskussionen om, hvor corona stammer fra, er stadig i fuldt flor. Et nyt studie viser, at det med al sandsynlighed stammer fra eksotiske dyr på kinesiske markeder. (Foto: Shutterstock)

Diskussionen om, hvor corona stammer fra, er stadig i fuldt flor. Et nyt studie viser, at det med al sandsynlighed stammer fra eksotiske dyr på kinesiske markeder. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
11 oktober 2022

I september kom en rapport fra Lancet Covid-19 Kommissionen, et internationalt samarbejde, der har fulgt coronaepidemien og håndteringen af den. Konklusionen lød, at dårlig håndtering har været skyld i millioner af dødsfald.

I rapporten blev det dog også flere gange nævnt, at corona kunne være opstået i et laboratorium, og det undrede Flemming Konradsen, der er professor i global sundhed på Københavns Universitet, sig over. 

»Jeg tror nu, ligesom langt de fleste andre der beskæftiger sig med det her, at der er langt større sandsynlighed for, at sygdommen er kommet fra et vildt dyr,« sagde Flemming Konradsen til Videnskab.dk.

Et nyt studie, der er blevet publiceret i Proceedings of the National Academy of Sciences, modsiger nu også kommissionen.

I studiet fremgår det, at corona med al sandsynlighed stammer fra, at dyr har smittet mennesker - og altså ikke fra et laboratorium.

Det skriver Science.

Konklusionen lægger sig op ad to tidligere studier fra tidsskriftet Science.

Forskerne, der står bag det nye studie, var førhen selv en del af Lancet Covid-19 Kommissionen. I september 2021 blev deres afdeling dog opløst af kommissionens formand, Jeffrey Sachs. 

Det blev begrundet med, at flere af medlemmerne havde interessekonflikter, der ville gøre dem ude af stand til at forholde sig upartisk og neutralt til teorien om, at corona stammer fra et laboratorie. 

Forskerne fortsatte dog med at mødes efter gruppens officielle nedlukning. De gav sig til at interviewe relevante forskere, der havde forskellige synspunkter i forhold til pandemiens oprindelse, og analyserede det i forhold til tidligere studier.

Det har resulteret i et studie, der er i overensstemmelse med kommissionens synspunkter på flere områder, men ikke når det kommer til pandemiens årsag.

Der er ifølge forskerne betydelige videnskabelige og fagfællebedømte beviser på, at corona bevægede sig fra flagermus til andre dyr, som så blev solgt på et madmarked, hvor mennesker blev smittet.

De understreger dog også, at deres forskning ikke er et endegyldigt bevis, men at det viser, at corona med al sandsynlighed stammer fra dyr.

Forskere, der omvendt går ind for ‘laboratorieteorien’, giver dog ikke meget for studiet.

»Det, vi er blevet præsenteret for, er mest af alt genanalyser og genfortolkninger af allerede eksisterende beviser,« siger Jesse Bloom, der er virolog på Fred Hutchinson Cancer Center, til Science.

jso

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.