Nyt studie: Mand blev fuld, fordi hans tarme begyndte at brygge alkohol
alkohol svamp abs

Mandens tarme producerede alkohol som følge af sygdommen ‘auto-brewery syndrom’. (Foto: Shutterstock).

Mandens tarme producerede alkohol som følge af sygdommen ‘auto-brewery syndrom’. (Foto: Shutterstock).

Kilde: 
22 oktober 2019

En usædvanlig sag er netop blevet beskrevet af forskere fra USA.

En amerikansk mands tarme blev nemlig omdannet til en form for bryggeri, der gærede alkohol, og som gjorde ham fuld. 

Det skete, fordi manden havde fået den sjældne sygdom ved navn ‘auto-brewery syndrom’ (ABS), der gør, at man kan blive beruset efter at have spist kulhydrater.

Det skriver Science Alert på baggrund af et nyt casestudie af manden.

LÆS OGSÅ: Sjælden sygdom: Mands tarmbakterier gjorde ham fuld, selvom han ikke drak alkohol

I studiet beskrives en sund, 46-årig mand, der kun drak ved festlige lejligheder. 

I 2011 havde han fået en antibiotikabehandling for en skade i tommelfingeren, men efter at have færdiggjort behandlingen begyndte der at ske nogle mærkelige ting. 

Han beklagede sig over underlige ændringer i sin personlighed såsom depression, ‘hjernetåge’, aggressiv opførsel og hukommelsestab. 

Herefter blev han henvist til en psykiater, som gav ham medicin mod depression, men det var først efter manden en morgen blev udtrukket af politiet til en alkoholtest, at man blev klogere på, hvad der var galt.

Manden nægtede selv at have drukket, men han blev målt til at have et alkoholniveau i blodet på 200 mg/dL, som svarer til at have drukket cirka 10 genstande. Han blev efterfølgende indlagt på et hospital.

LÆS OGSÅ: Endnu et studie skaber tvivl om alkohols gavnlige effekt på hjertet

»Politiet og personalet på hospitalet troede ikke på ham, da han gentagne gange nægtede at have indtaget alkohol,« skriver forskerne i studiet.

Manden fik efterfølgende taget afføringsprøver, som viste sig at indeholde høje mængder af gærsvampen Saccharomyces cerevisia.

Svampen er tidligere blevet koblet til sygdommen auto-brewery syndrom (ABS) - og ganske rigtigt, den sygdom havde manden også.

ABS er en sygdom, hvor der sker en fermenteringsproces i tarmene, som på en måde ‘brygger’ alkohol. Den kan du læse mere om her.

Forskerne tror, at mandens sygdom måske kan kobles tilbage til antibiotikabehandlingen for skaden i fingeren. Antibiotikaene har sandsynligvis skabt en ændring i hans tarmflora, som har resulteret i ‘fungal overgrowth’, skriver forskerne i studiet.

Manden fik til sidst behandling, der var en kombination af antisvampemidler, og han har det godt i dag.

»I årevis var der ingen, der troede på ham. Både politiet, lægerne og hans egen familie troede, at han drak i smug,« siger Fahad Malik, der er lektor ved University of Alabama, USA og medforfatter på studiet, til New Scientist. 

LÆS OGSÅ: En gang for alle: Er det sundt at drikke en lille smule?

Er du fast læser af Videnskab.dk ved du, at det ikke er første gang, sådan en type sag er blevet beskrevet.

I starten af oktober havde vi på Videnskab.dk en historie om en kinesisk mand, hvis tarmbakterier gjorde ham fuld på grund af ABS. I den historie fandt forskere også en sammenhæng mellem non-alkoholisk fedtleversygdom og tarmbakterier, og den kan du læse her. 

Og eksemplerne kan trækkes længere tilbage. Forskerne i det nye studie skriver, at der har været eksempler på patienter med ABS tilbage til 1970’erne.

Studiet, som er udgivet i BMJ, finder du her.

LÆS OGSÅ: Dansk forsker: Moderate mængder alkohol er stadig sundt

LÆS OGSÅ: Paradoks: Hvorfor drikker vi alkohol?

mho

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.