Nyt studie: Især joggeture samt disse fem andre motionsformer gavner folk med fedme-gen

Hvis du er overvægtig af genetiske årsager, kan det ifølge et nyt studie gavne dig ekstra meget at løbe en tur. (Foto: Shutterstock)

Hvis du er overvægtig af genetiske årsager, kan det ifølge et nyt studie gavne dig ekstra meget at løbe en tur. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
02 august 2019

Overvægt er et globalt problem, som er svært at håndtere.

Når folk bliver overvægtige, kan det afhænge af deres livsstil, men visse individer kan også være genetisk prædisponerede for overvægt. Og nu er der muligvis godt nyt for dem, hvis fedme fulgte med i generne.

Ifølge Medical Xpress er et hold forskere fra National Taiwan University i et nyt studie kommet frem til en række træningsøvelser, som kan være ekstra gavnlige for folk, hvis overvægt er genetisk betinget.

Forskerne bag studiet er kommet frem til, at løbeture er den bedste form for motion for denne gruppe mennesker.

Derudover er disse træningsformer ifølge forskerner også effektive, for folk der er prædisponeret for overvægt:

  • lang yogapraksis
  • gåture
  • power walking
  • standarddans
  • samt bjergbestigning

Cykling, strækøvelser og svømning havde derimod ikke nogen særligt hårdtslående effekt i forhold til den genetisk nedarvede overvægt, ifølge det nye studie.

Studiet blev foretaget ved at undersøge 18.424 voksne mennesker mellem 30 og 70 år.

Forskerne sammenlignede forsøgspersonernes genetik med deres selvrapporterede træningsrutiner og vurderede baseret på dette, hvilke rutiner der gav det bedste afkast.

Studiet vurderer, at man gennem træning har gode muligheder for at undgå overvægt, også selvom man bliver modarbejdet af ens genetik.

Tidligere studier har undersøgt denne sammenhæng, men her har man kun kigget på BMI. Forskerne i dette studie vurderede overvægt ved både at kigge på deltagernes BMI, deres kropsfedt samt en række kropsmål.

Studiet er udgivet i det videnskabelige tidskrift PLOS Genetics.

jsj

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.