Nyt studie: Blindtarmen kobles til Parkinsons sygdom
Kilde: 
01 november 2018

Det er ikke nødvendigvis en sjov operation at få fjernet blindtarmen, men et nyt studie kobler det sammen med andre goder end at slippe for den mavepine, som blindtarmsbetændelse medfører.

Det skriver The Guardian

En stor analyse af mere end en million sygdomsjournaler i Sverige har nemlig vist, at de, der har fået fjernet blindtarmen tidligt i livet, har 19 procent lavere risiko for at udvikle Parkinsons sygdom.

Samtidig viser tal fra en amerikansk database med 849 parkinson-patienter, at de, der havde fået fjernet blindtarmen, i gennemsnit havde fået sygdommen 3,6 år senere end resten af patienterne. 

»Selvom den har et ry for at være stort set unødvendig, spiller blindtarmen faktisk en stor rolle i vores immunsystem, hvor den regulerer sammensætningen af vores tarmbakterer og nu, som vist i vores arbejde, i udviklingen af Parkinsons sygdom,« siger Viviane Labrie, der er lektor på Van Andel Research Institute i Michigan og medforfatter på studiet, til The Guardian.  

Forskerne ved endnu ikke, hvorfor sygdommen, der især er kendt for at ramme bevægelsesevnen, kan kobles sammen med blindtarmen.

Men fordi blindtarmen fungerer som et lager for såkaldt 'unormalt foldede proteiner', tror de, at sygdommen kan komme, når en af disse proteiner rejser med vagusnerven op til hjernen. 

Håbet er, at opdagelser som denne kan være med til at udforske nye måder at behandle og forebygge sygdommen på.

Studiet er publiceret i tidsskriftet Science Transnational Medicine

sj

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.