Nyt studie: Cannabis medfører »betydeligt nedsatte« køreevner
cannabis

Cannabis indeholder det euforiserende stof THC og tilhører hampfamilien. (Foto: Shutterstock) 

Cannabis indeholder det euforiserende stof THC og tilhører hampfamilien. (Foto: Shutterstock) 

01 februar 2022

I et to år langt lodtrækningsstudie har forskere undersøgt, hvordan ens køreevner påvirkes, hvis man sætter sig bag rattet efter at have røget cannabis. 

Der sker en betydelig svækkelse af køreevner efter indtagelse af cannabis, men sammenhængen mellem cannabis-indtag og nedsættelse af køreevner er mere kompleks end som så, i det nogle er mindre hæmmede, lyder det i en pressemeddelelse fra University of California.

Og det kan ifølge forskerne have betydning, når der fremover skal kommunikeres om risici forbundet med indtag af cannabis og nedsættelse af køreevner. 

Den simulerede køreprøve testede blandt andet, hvordan forsøgspersonerne holdt deres linje i vejbanen, reagerede på forskellige opmærksomhedsopgaver og deres evne til at følge efter en anden bil. 

191 forsøgspersoner delt op i to grupper deltog, og gruppen, der havde indtaget THC (det euforiserende stof i cannabis) i en cigaret, udviste angiveligt »betydeligt nedsatte evner« til køreprøven sammenlignet med placebo-gruppen. 

Ikke alle forsøgspersonerne i THC-gruppen kørte dog med »betydeligt« nedsatte evner, lyder det i pressemeddelelsen. For omkring 50 procent af deltagerne i THC-gruppen kunne deres køreevner beskrives som »svækket«.

Forskellen mellem dem, der havde indtaget cannabis og placebo-gruppen, var angiveligt størst efter 30 minutter til 1 time og 30 minutter, efter de havde indtaget stoffet. Den blev udlignet undervejs, og efter fire timer og 30 minutter blev det vurderet, at der ingen forskel var i de to gruppers køreevner. 

Førsteforfatter på studiet og professor i psykiatri ved University of California San Diego School of Medicine, Thomas Marcotte, forklarer ifølge pressemeddelelsen, at selvom de, der havde indtaget THC, følte, at de var tilbageholdende med at køre efter 30 minutter, mente de ved 1 time og 30 minutter efter indtagelse, at virkningen af THC forduftede, og de var mere tilbøjelige til at køre. 

»Det var på trods af, at deres præstationer ikke forbedrede sig væsentligt efter 30 minutter. Det kan indikere en falsk følelse af sikkerhed, og disse første timer kan udgøre en periode med størst risiko, da brugerne selv vurderer, om det er sikkert at gøre,« siger Thomas Marcotte. 

Selvom forskernes forsøg indikerer, at brug af cannabis resulterer i nedsat køreevne, er der angiveligt ingen sammenhæng mellem nedsatte køreevner, når effekten af THC først er forduftet, men stadig er at finde i blodet, ligesom ‘erfarne’ cannabis-brugere i mindre grad udviste nedsat køreevne, skriver universitetet. 

Fremtidig forskning skal være med til at undersøge, hvordan individuelle, biologiske faktorer spiller ind, samt hvordan personlig erfaring med cannabis også kan spille en rolle, lyder det i pressemeddelelsen. 

»Professor Marcotte og kolleger demonstrerer, at i hvert fald nogle bilister har nedsatte evner i flere timer efter indtagelse. Når vi kigger fremad, skal vi undersøge mere præcist, hvem der udgør, og hvem der ikke udgør en risiko, og passende markere cannabis-medicin,« udtaler Igor Grant, professor i psykiatri og medforfatter på studiet. 

Studiet er publiceret i tidsskriftet JAMA Psychiatry 

rf

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.