Nyt studie: Cannabis gør dig ikke mere kreativ, men du føler selv, det gør
mand ryger joint

Ny forskning indikerer, at cannabis formentlig ikke leder til en mere kreativ hjerne, men forskerne pointerer selv, at deres resultater ikke skal ses som det sidste ord i den sag. (Foto: Shutterstock)

Ny forskning indikerer, at cannabis formentlig ikke leder til en mere kreativ hjerne, men forskerne pointerer selv, at deres resultater ikke skal ses som det sidste ord i den sag. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
01 november 2022

Det har længe været diskuteret, om der er en forbindelse mellem cannabis og kreativitet.

En gruppe forskere har derfor sat sig for at undersøge det, og ifølge deres resultater virker det altså til, at man ikke bliver mere kreativ af at være påvirket af cannabis.

Studiet, der er blevet publiceret i tidsskriftet Applied Psychology, peger til gengæld på, at folk, der er påvirket af cannabis, muligvis opfatter deres egne og andres idéer som mere kreative, sammenlignet med hvis de var ædru.

Det skriver PsyPost.

Forskerne rekrutterede 191 deltagere til deres undersøgelse. 15 minutter før, eksperimentet gik i gang, skulle halvdelen af deltagerne bruge cannabis, så de blev påvirkede af det. Den resterende halvdel var ikke påvirkede.

Efter de 15 minutter skulle deltagerne udføre nogle forskellige opgaver, som var mulige at vurdere i forhold til kreativitet. I en af opgaverne havde de fire minutter til at finde kreative måder at bruge en mursten på.

Herefter skulle de vurdere, hvor kreative deres egne idéer havde været.

Resultatet var, at de påvirkede deltagere vurderede deres egne idéer mere kreative, sammenlignet med hvor kreative de ædru deltagere vurderede deres egne idéer. 

To forskere og en gruppe på 430 personer, der blev rekrutteret online til at se videoer af de 2.141 opgaveløsninger, vurderede herefter også deltagernes kreative evner.

De mente dog i modsætning til de påvirkede deltagere, at deres idéer var akkurat lige så kreative som de idéer, der kom fra ædru personer.

Forskerne lavede efterfølgende et andet lignende eksperiment, der understøttede det første studie. Det fortæller en af forfatterne bag studiet, Christopher Barnes, der er professor i organisatorisk adfærd på University of Washington.

»Vi har to studier med konsistente resultater, men det er stadig ny forskning under udvikling. Vi anser ikke vores resultater som det sidste ord. Kreativitet i mange forskellige kontekster er formentlig meget mere komplekst sammenlignet med i vores to studier« siger Christopher Barnes til PsyPost.

jso

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.