Nyt studie: Anoreksi er ikke kun et psykiatrisk problem - stofskifte har også betydning
Sund mad diæter individualitet fællesskab madglæde spiseforstyrrelse

Selvpålagte regler kan føre til spiseforstyrrelser og forhindre deltagelse i fællesmåltider, hvis de kommer på tværs af diæterne. (Foto: Shutterstock)

Selvpålagte regler kan føre til spiseforstyrrelser og forhindre deltagelse i fællesmåltider, hvis de kommer på tværs af diæterne. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
16 juli 2019

Anoreksi kan ikke udelukkende knyttes til at være et psykiatrisk problem, men er ligeledes drevet af metaboliske problemer - højt stofskifte - og genitik. 

Det er konklusionen i et nyt studie udgivet i tidsskriftet Nature, hvor forskere sammenlignede DNA fra omtrent 17.000 mennesker med anoreksi med mere end 55.000 raske kontrolpersoner, skriver The Guardian. 

Studiet fandt otte gener, der som forventet linker anoreksi til angst, depression og tvangslidelser. 

Derudover fandt forskerne ligeledes et DNA, der knytter sig til metabolisme, fedtforbrændning og en modstand mod type 2 diabetes og knyttede sig derfor til fysisk aktivitet. 

»Det her betyder, at vi ikke længere skal behandle anoreksi, og måske også spiseforstyrrelser, udelukkende psykiatrisk og psykologisk,« fortæller Gerome Breen, docent i neuropsykiatri ved King’s College London og medansvarlig på studiet sammen med amerikanske forskere fra University of North Carolina at Chapel Hill.

LÆS OGSÅ: Kvinder i elitesport har øget risiko for spiseforstyrrelser

Han uddyber, at de havde forventet at se en korrelation med angst, depression og OCD, men at forskerne ikke havde regnet med, at stofskifte og anoreksi kan være forbundet. 

Og studiet peger på, at de metaboliske gener ser ud til at være kombineret med gener, der forbindes til psykiatriske problemer, som hæver risikoen for anoreksi. 

Blandt andet varianter af gener, der hæver stofskiftet, viste oftere blandt gruppen med anoreksi. 

Det skal imidlertid siges, at de otte gener identificeret i studiet kun udgør en mindre fraktion af anoreksi, da der formodes at være hundredevis af gener, der spiller ind i forhold til at udvikle anoreksi hos et individ. 

Gerome Breen fortæller til The Guardian, at der nu skal forskes i metabolisme for folk, der lider af anoreksi og andre spiseforstyrrelser, således at det er muligt at kortlægge, om der skal udvikles en metabolisk baseret terapi. 

Rebecca Park, en konsulent i psykiatrien, som studerer spiseforstyrrelser på University of Oxford, ser positivt på det nye studie. 

»Det her studie er meget vigtigt, for det sender et signal til de ramte, deres familier og fagfolk om, at anoreksi ikke udelukkende knytter sig til psykiatrien, men ligeledes er påvirket af fysiske forhold som stofskifte,« fortæller hun til The Guardian. 

Rebecca Park var ikke en del af studiet. 

Studiet er udgivet i tidsskriftet Nature Genetics. 

LÆS OGSÅ: Anoreksi og autisme giver mange af de samme sociale vanskeligheder

LÆS OGSÅ: Kan fem simple spørgsmål afsløre en spiseforstyrrelse?

nan

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.