Nyt studie hejser advarselsflag mod fodbold-genstart: Coronavirus kan ramme eliteatleter ekstra hårdt

Et mennesketomt Brøndby Stadion. Står det til et nyt virus-studie, kan vi godt forvente, at det forbliver tomt et godt stykke tid endnu. (Foto: Shutterstock)

Et mennesketomt Brøndby Stadion. Står det til et nyt virus-studie, kan vi godt forvente, at det forbliver tomt et godt stykke tid endnu. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
29 april 2020

Du læste måske Videnskab.dk’s historie om et studie fra Aarhus Universitet, der viste, at der kun var en lille risiko for corona-smitte på en fodboldbane. Historien kørte verden rundt og havnede blandt andet i det store spanske sportsmedie AS

De danske forskere regnede sig frem til, at en fodboldspiller i gennemsnit vil tilbringe halvandet minut på fodboldbanen i nærheden af en anden spiller, der er smittet med coronavirus eller har COVID-19. Det antyder, at smitterisikoen er lille.

Studiet fokuserede dog kun på én lille del af et komplekst problem. I et nyt tysk-italiensk studie, der er lavet af immunologer og virusforskere, fremgår det nemlig, at der kan være en forhøjet risiko for, at coronavirus rammer fodboldspillere i lungerne og dermed bliver til en alvorlig lungesygdom, skriver Reuters.

De to studier er ikke fagfællebedømt (peer-reviewed på engelsk) og er ikke publiceret i videnskabelige tidsskrifter. De skal derfor læses med forbehold. 

I det tysk-italienske studie påpeges det, at eliteatleter, grundet deres voldsomme træningsbyrde, har større risiko for at inhalere viruspartikler og få dem ned i de nedre luftveje, hvor der er risiko for lungeskader som lungebetændelse og ARDS - også kendt som choklunger.

»Det er ikke tilfældigt, at en stor del af de professionelle fodboldspillere berettede om, at de oplevede feber, tør hoste og utilpashed (åndenød i nogle tilfælde) umiddelbart eller få timer efter deres sidste officielle kamp,« pointerer forskerne i studiet.

Forskerne advarer også om, at sportsudøvere ofte er i tæt kontakt under eksempelvis en fodboldkamp eller et maratonløb, og at der ofte spyttes og snottes en del under sport, hvilket kan lede til øget spredning af viruspartikler.  

I det danske studie, der bygger på professionelle fodboldspilleres bevægelser i 14 Superliga-kampe, er det ikke undersøgt, hvad spyt og snot konkret gør ved smittefaren. 

Alt i alt er der altså ingen krystalklare konklusioner på, hvor sikkert det er at spille fodbold eller dyrke anden form for sport endnu. 

Den danske Superliga er endnu på pause, men Divisionsforeningen håber, at fodbold kan blive sparket i gang igen i de bedste rækker enten 24. eller 31. maj. I Frankrig og Holland er fodboldsæsonen i de bedste rækker blevet aflyst.

Det nye studie, der endnu ikke er udgivet i et videnskabeligt tidsskrift, kan læses på den åbne database preprints.org.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.