Nyt stof kan genskabe tænder og mindske behovet for boring hos tandlægen
Kilde: 
10 januar 2017

Der er godt nyt til alle dem med tandlægeskræk. 

Forskere har udviklet en behandling, som genskaber tænder i forrådnelse. Behandlingen kan i fremtiden reducere behovet for boringer og fyldninger betydeligt, skriver theguardian.com.  

Behandlingen er beskrevet i et nyt studie i tidsskriftet Scientific Reports.

Den virker ved at øge tænders naturlige evne til at reperere dem selv gennem aktivering af stamceller i den bløde pulp i midten af tanden. Normalt bruges denne mekanisme kun til at reperere små sprækker.

Men nu har forskere vist, at den naturligt reparerende proces kan forøges ved brug af stoffet tideglusib, der normalt bruges til behandling af Alzheimer. Stoffet lader tændernes egne celler genskabe hullerne, der strækker sig fra tandens overflade til roden. 

»Nærmest alle på Jorden oplever forrådnelse af deres tænder på et tidspunkt - der er enormt mange mennesker, som behandles. Vi har bevidst forsøg at udvikle noget simpelt, hurtigt og rigtig billigt,« siger Paul Sharpe, som er professor ved King’s College London og hovedforfatter på det nye studie, til theguardian.com.

Det er fordelagtigt at genskabe tænders originale struktur, fordi konventionelle fyldninger svækker tanden og gør den sårbar over for fremtidige infektioner og nedbrydning eller løsrivelse. Den nyopdagede behandling kan dog ikke helt erstatte tandlægens bor, da det stadig vil være nødvendigt at fjerne nogle rådnende dele af tanden. 

Behandling med Alzheimer-stoffet er indtil videre testet på mus, og næste skridt er derfor at teste, om den kan opskaleres til menneskelige tænder. 

lsd

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.