Ny satellit gør foruroligende fund: Ulykke medførte største udslip af metan nogensinde målt i USA
metanudslip Exxon Ohio

Et billede af ulykken i Ohio. (Foto: Ohio State Highway Patrol/ The New York Times)

Et billede af ulykken i Ohio. (Foto: Ohio State Highway Patrol/ The New York Times)

Kilde: 
03 januar 2020

Det fik ikke meget opmærksomhed, da en mindre boreplatform i USA sidste år stod for et enormt udslip af metangasser efter en ulykke.

Men det har en ny satellit og et forskerhold netop ændret på. Den nye satellit er nemlig designet til at spore udledning af metangas fra luften, og sidste år gjorde den et foruroligende fund. 

Ifølge New York Times viser data fra satellitten nemlig, at udslippet af metangas i forbindelse med ulykken i Ohio var det største læk nogensinde målt i USA. 

Et forskerhold bestående af hollandske og amerikanske forskere udgav mandag de nedslående data i et nyt studie.

Forskerne skriver dog, at selve satellitten markerer et stort fremskridt, fordi teknologien gør det muligt at spore metanudslip fra luften. 

LÆS OGSÅ: Drivhuseffekten: Behøver vi at bekymre os om metan?

Metan er en drivhusgas, der bidrager til global opvarmning, blandt andet på grund af olie- og gasplatforme verden over, hvilket vi tidligere har skrevet en dybdegående artikel om på Videnskab.dk. 

»Vi går ind i en ny ære, hvor vi med enkelte observationer og overflyvninger kan se udledningen af metangas, der kommer fra store emissionskilder,« forklarer Ilse Aben, som er ekspert i satellit sensorer og en af forfatterne bag det nye studie. 

Hun uddyber, at det med den nye teknologi er muligt at måle metangasudslip fra rummet i stort set alle afkroge af verden. 

LÆS OGSÅ: MUHU! Sådan kan malkekøer blive mere klimavenlige

Den store ulykke skete i februar 2018 på et datterselskab til Exxon Mobil, der udvinder naturgas gennem fracking - en teknik, der bruges indenfor olie- og gasindustrien til at øge udbyttet ved boringer i skiferlag.

Ifølge New York Times er de nye fund med til at sætte fokus på, at udslip af metangasser fra olie- og naturgas er mere udbredt, end man tidligere har troet. 

Studiet konkluderer ligeledes, at der under ulykken blev udledt mere metan, end hvad andre nationer udleder med olie og kul på et helt år, skriver New York Times.

LÆS OGSÅ: Hvad blev der af den store europæiske fracking bølge?

Satellitten afslører desuden, at det tog Exxon Mobil omtrent 20 dage at få sat en prop i udledningen, men ifølge virksomhedens egen forsker målte de ikke samme mængde udledning af metangasser.

Virksomheden har dog indvilliget i at sætte sig ned med forskerne bag det nye studie, for at blive klogere på om der sket en fejl i deres udregninger.

Under ulykken måtte omkring 100 beboere i en radius omkring 1,6 kilometer forlade deres hjem. 

Studiet er publiceret i Proceedings of the National Academy of Sciences. 

LÆS OGSÅ: Skuffede forskere: Øv – Kænguruer prutter metan

LÆS OGSÅ: Klimaforandringer: Det ved vi om klimaets tilstand​

LÆS OGSÅ:  Danmarks nye planet døbes »Surt« - og du har ikke lyst til at besøge den​
 

nan

 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.