Nyt projekt kortlægger hjemvendte soldaters psyke
11 september 2017

Når danske soldater bliver sendt ud i verdens konfliktzoner, har det konsekvenser for samfundet, og ikke mindst for de hjemvendte soldater.

Nu skal et nyt projekt undersøge omfanget af disse langsigtede konsekvenser, skriver Magasinet Arbejdsmiljø i en pressemeddelelse.

Omkring 26.000 tidligere udsendte til Balkan, Afghanistan og Irak i perioden 1992- 2009 deltager i undersøgelsen.

Via forskellige registre og en spørgeskemaundersøgelse blandt soldaterne vil man forsøge at kortlægge:

  • Om flere af dem med årene får psykiske problemer.
  • Om de har det hårdest lige efter hjemkomst eller senere.
  • Om problemerne bliver opdaget i tide.

Det nye projekt er en opfølgning på en tidligere undersøgelse, der blandt andet har vist, at omkring 17 procent af soldaterne har psykiske problemer efter hjemkomsten, og at det især gælder dem, der har været udsendt til Balkan.

Særligt for den gruppe er, at de var blandt de første, der blev udsendt i perioden, og at flere af dem først har søgt hjælp til deres psykiske problemer op til 10 år efter hjemkomst til Danmark.

»Undersøgelsen kan vise, om de, der senere var i Afghanistan, har samme forløb og efterfølgende har fået psykiske problemer, eller om vi er blevet bedre til at spotte dem tidligt og sætte ind med indsatser, der virker,« siger en af forskerne bag undersøgelsen, Stéphanie Vincent Lyk-Jensen, til Magasinet Arbejdsmiljø. 

Projektet er et samarbejde mellem Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, Copenhagen Business School og Psykiatrisk Center København og forventes færdigt i 2020.

ele

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.