Nyt projekt hjælper hjertepatienter tilbage til livet
Selvom lægerne er blevet bedre til at behandle hjertetilfælde, er udsigterne for hjertepatienter ofte ringe. Det skyldes i høj grad, at kun tre procent indgår i et rehabiliteringsforløb efterfølgende. Men det vil et nyt digitalt våben gøre op med.

Når patienter i fremtiden udskrives efter et hjertetilfælde, vil det muligvis være med en 'tablet' (engelsk ord) under armen. Med den kan patienten nemlig fra sit eget hjem holde sig i livsvigtig kontakt med sundhedsvæsnet.

Det er idéen bag et nyt, stort projekt kaldet 'Teledialog' fra Aalborg Universitet og en række samarbejdspartnere fra regionen.

Via tabletten får patienterne nemlig adgang til hjemmesiden aktivthjerte.dk, hvor de kan holde sundhedsmyndighederne opdateret, for eksempel omkring hvor meget de motionerer, har tabt sig, og hvor højt blodtryk og puls er.

Sundhedsvæsenet får unik indsigt

Konceptet kaldes telerehabilitering og kan måske i fremtiden bedre Danmarks statistik for hjertepatienter. Ud af de cirka 86.000 danskere, der hvert år oplever hjerteproblemer, kommer kun tre procent i rehabilitering.

Fakta

Rehabiliteringsprogrammer for hjertepatienter reducerer dødeligheden med 35 procent, og risikoen for at få en blodprop i hjertet igen reduceres med 29 procent.

I USA fuldfører 10-20 procent af patienterne et rehabiliteringsforløb, mens det anslås, at hele 35 % i Europa gør det samme.

Rehabiliteringsforløb er meget individuelle og foregår i et samspil mellem en lang række instanser. Med Teledialog-projektet kan forløbet forhåbentlig blive meget mere strømlinet.

Med digital kontakt gennem tabletten og aktivthjerte.dk får sundhedsvæsenet et unikt indblik i den enkelte patient og kan således både monitorere og vejlede patienten.

Center for Sanse-Motorisk Interaktion (SMI) ved Aalborg Universitet startede Teledialog-projektet i maj 2011. Indtil nu har 175 patienter deltaget i det randomiserede forsøg. Tilbagemeldinger fra patienterne tyder på, at de finder værktøjet meget brugbart. Hør mere om projektet i videoen øverst i artiklen.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk