20 procent af deres kropsvægt. Så meget tabte en gruppe af forsøgspersoner, efter de i 72 uger havde injiceret sig med midlet tirzepatide.
Resultatet er beskrevet i et nyt studie, der har undersøgt effekten af midlet, der også har været afprøvet hos personer med type 2-diabetes - også kaldet sukkersyge.
»Det væsentligste er måske, at cirka 90 procent af personerne behandlet med Tirzepatide, uanset dosis, får et vægttab, der er større end 5 procent,« siger overlæge og klinisk professor i ernæring Jens Meldgaard Bruun til Videnskab.dk. Han er ikke involveret i, men har læst det nye studie, der er udgivet i New England Journal of Medicine.
Medicinalvirksomheden Eli Lilly, der fremstiller tirzepatide, har sponseret studiet, og flere af forskerne bag arbejder ved medicinalvirksomheden.
Injektioner, kost og motion
Studiets i alt 2.539 forsøgsdeltagere er blevet tilfældigt fordelt i fire lige store grupper. De er blevet bedt om at injicere sig selv én gang ugentligt.
Én gruppe blev udtrukket til at injicere sig med et stof uden virkning for at teste for placeboeffekt.
De tre andre grupper injicerede sig med henholdsvis 5 mg, 10 mg og 15 mg tirzepatide.
Samtlige deltagere fik også regelmæssigt vejledning i livsstilsændringer, man forbinder med vægttab - at de skulle holde sig til en kost, der havde færre kalorier og være fysisk aktive minimum 150 minutter om ugen.
Forsøgsdeltagere, der holdt sig til interventionerne, det vil sige injicerede sig ugentligt, spiste færre kalorier og var fysisk aktive, opnåede efter 72 uger disse resultater:
- deltagere, der fik 5mg tirzepatide tabte sig i gennemsnit 16,1kg
- deltagere, der fik 10mg tirzepatide tabte sig i gennemsnit 22,2kg
- deltagere, der fik 15mg tirzepatide tabte sig i gennemsnit 23,6kg
- deltagere, der fik placebo tabte sig i gennemsnit 2,4kg
Forsøgsdeltagerne vejede i gennemsnit 104,8 kg, og i gruppen, der fik den højeste dosis tirzepatide, tabte de altså omkring en femtedel af deres kropsvægt.
Forsøgsdeltagerne havde enten et BMI på over 30, eller de havde et BMI over 27 og en vægtrelateret komplikation, for eksempel et stort taljemål.
BMI (Body mass index) er en matematisk formel for sammenhængen mellem personers højde og vægt. Formlen anvendes til at beregne under- og overvægt.
BMI bruges bredt som et screeningsredskab, men der er stigende fokus på, at formlen ikke bør være det eneste redskab til at vurdere en persons helbred og sunde vægt. Læs mere i artiklen 'Derfor giver det ikke mening at bruge BMI som mål for sundhed'.
»Det er meget spændende resultater. De præparater, der er tilgængelige i Danmark, giver et vægttab på højst 10 procent. De vil formentlig blive udkonkurreret af de nye,« siger Jens Meldgaard Bruun fra Steno Diabetes Center Aarhus og Nationalt Center for Overvægt, hvor han er lægefaglig leder.
Tirzepatide virker ved at efterligne hormoner i kroppen, der får en til at føle sig mæt.
Et andet lægemiddel, semaglutide, der allerede findes på det amerikanske marked og også er godkendt til det europæiske, virker på samme måde. Det er medicinalvirksomheden Novo Nordisk, der har fået godkendt og producerer lægemidlet.
Det tyder dog på, at tirzepatide er mere effektivt. Det skyldes muligvis, at mens semaglutide efterligner ét hormon, så efterligner tirzepatide hele to hormoner.
Medicinsk behandling haler ind på kirurgien
Har man ønsket hjælp til at tabe sig, har de kirurgiske indgreb, som for eksempel gastrisk by-pass (en operation, der gør, at der er plads til mindre i mavesækken) været effektive, og de har kunnet medføre vægttab på i gennemsnit 30 procent, forklarer Jens Meldgaard Bruun.
Vægttab på baggrund af gastrisk by-pass har kunnet vedligeholdes i 20-25 år efter operationen.
Nu ser det ud til, at den medicinske behandling haler ind på den kirurgiske. I hvert fald hvis man spørger Jens Meldgaard Bruun.
»Det mindsker afstanden mellem medicinsk og kirurgisk behandling,« siger han.
»Tirzepatide skal selvfølgelig først godkendes som lægemiddel, men når man ser på bivirkningsprofilen, har den ikke vist overraskende eller alvorlige fund. Der er en fin gennemgang af de forskellige bivirkninger, og det er primært kvalme og påvirkning af mave-tarm-funktion. De alvorlige - at dødeligheden eller risikoen for cancer er større - er der ikke,« siger Jens Meldgaard Bruun, der dog påpeger, at man stadig mangler data, der måler på langtidseffekten af midlet.
72 uger er relativt kort tid til at teste effekten af et lægemiddel, og man ved heller ikke endnu, om forsøgspersonerne holder vægten eller tager på igen.
Lektor i fysiologi Simon Cork kalder i den britiske avis the Guardian tirzepatide for en ‘gamechanger’ i behandlingen af overvægt.
Men »midlet virker kun så længe, det bliver taget,« siger Simon Cork, der arbejder ved Anglia Ruskin University i England:
»Den nuværende vejledning fra NICE (den engelske sundhedsmyndighed, red.) vedrørende semaglutide er at tage midlet i maksimum to år, og derefter vil man ikke få det tilbudt igen. Vi ved, at det med stor sandsynlighed resulterer i, at vægttabet går tilbage for mange mennesker.«
»Det samme er sandsynligt med tirzepatide,« siger han til the Guardian.