Nyt i mysteriet om amerikanske Cuba-diplomater: Deres hjerner har helt sikkert taget skade

Det kunne sagtens være plottet til en koldkrigsroman. Amerikanske diplomater i Cuba blev i 2016 udsat for en mærkelig lyd, og siden har de ikke været helt normale. (Foto: Shutterstock)

Det kunne sagtens være plottet til en koldkrigsroman. Amerikanske diplomater i Cuba blev i 2016 udsat for en mærkelig lyd, og siden har de ikke været helt normale. (Foto: Shutterstock)

25 juli 2019

I november 2016 blev en række amerikanske diplomater og deres familier i Cuba pludseligt ramt af en hovedpine-epidemi. Det skrev Videnskab.dk om i artiklen: Blev amerikanske diplomater syge af mystisk lyd?

Flere af dem fortalte, at de havde hørt en høj tone, og at de siden have oplevet kvalme, migræne, svimmelhed, træthed, søvn- og høreproblemer.

Forskere har siden undret sig over, hvad der egentlig ramte Cuba-diplomaterne.

Én teori går ud på, at de har været udsat for et lydangreb, som har resulteret i varige hjerneskader.

Andre forskere mener, at den høje lyd kom fra fårekyllingers parringskald. 

Nu er der nyt i sagen. 

Forskere har endelig gennemført et studie, hvor de har set nærmere på 40 af diplomaternes hjerner gennem neuroradiologi, skriver The New York Times.

LÆS OGSÅ: Derfor kan lyden, når andre smasker, drive nogle til vanvid

I studiet slår de fast, at diplomaterne har oplevet et form for hjernetraume. Forskerne ved dog endnu ikke, hvilket slags traume der er tale om, eller hvordan det er opstået.

»Det primære vi kan gøre ved hjælp af neuroradiologi, er at undersøge, om der er sket noget med hjernen,« fortæller førsteforfatteren på det nye studie, Raginin Verma, professor i radiologi ved University of Pennsylvania, til The New York Times.

»Og svaret er, at det er der (sket noget med hjernen, red.),« tilføjer Raginin Verma, der samtidig fortæller, at årsagen ikke kan fastslås.

Den nye forskning er en videreførelse af et studie, der i 2018 kunne identificere nogle mærkværdige symptomer hos 21 af diplomaterne. 

Nu har man undersøgt hjerneområderne, der har med hørelse, balance og motorik at gøre, hos de 21 diplomater og 19 andre, der endnu ikke var blevet undersøgt. 

Man har også målt mængden af hjernens hvide og grå substans, det samlede antal af hjerneceller samt vævet, der forbinder hjernecellerne. 

Målingerne blev sammenlignet med neuroradiologiske billeder fra 48 raske personer, der havde samme miks af alder, køn og uddannelse, som diplomaterne. 

Diplomaterne havde i gennemsnit mindre hvid substans i hjernen end den raske kontrolgruppe.

Der var også en betragtelig forskel i størrelsen af og forbindelserne i lillehjernen, der spiller en stor rolle folks balance. Ligesom der var en svagere forbindelse mellem hjernecellerne, der har med hørelse og syn at gøre.

Forskerne kan som sagt ikke sige, hvad disse forskelle betyder, eller hvordan de er opstået, men de kan konkludere, at de er signifikante. 

LÆS OGSÅ: Ny lydtest kan afsløre, om hjerneskadede er ved bevidsthed

Udefrakommende forskere har forholdt sig splittet til studiet, skriver The New York Times.

Nogle mener, at det er vigtige beviser, mens andre mener, at det er svært at konkludere noget på baggrund af så få patienter.

»Det er godt arbejde, men der er bare ikke nok her til, at man kan drage nogen konklusioner,« fortæller Mark Rasenick, hjerneforsker ved University of Illinois Chicago School of Medicine, til The New York Times.

Mark Rasenick har ifølge The New York Times tætte forbindelser til Det cubanske videnskabsakademi, der har forholdt sig skeptisk til ideen om, at diplomaterne skulle være blevet angrebet. 

Forskerne bag det nye studie anerkender også, at det stadig er uklart, hvorvidt diplomaterne har været udsat for et lydangreb eller ej. 

Men en ting er sikkert: Der sket noget med deres hjerner.

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift JAMA.

LÆS OGSÅ: Forsker: Vi er på kanten af en ny kold krig

LÆS OGSÅ: Forsker: Vi udsættes for potentielt farlig ultralyd i det offentlige rum

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.