Nyt coronastudie: Vi smitter formodentlig allerede, inden vi viser symptomer på sygdom
kan man få coronavirus fra mennesker uden sygdomssymptomer hvem smitter hvordan undgår man singapore ny forskning covid19

Coronavirus smitter formodentlig allerede, inden man viser symptomer på sygdommen. Det peger et nyt studie på. (Foto: Shutterstock).

Coronavirus smitter formodentlig allerede, inden man viser symptomer på sygdommen. Det peger et nyt studie på. (Foto: Shutterstock).

Kilde: 
13 marts 2020

Måske er det for sent, når vi først isolerer folk, der viser sygdomssymptomer, tyder et nyt corona-studie på.

En analyse af smittede i Singapore og byen Tianjin i Kina viser, at helt op til to-tredjedele eller tre-fjerdedele har fået virussen fra smittebægere, der har været symptomfrie.

Det skriver The Guardian.

Forskerne har undersøgt data fra udbrud i Singapore og Tianjin til at uadarbejde et såkaldt ’generationsinterval’ for Covid-19.

'Generationsintervallet' er tiden, fra en person bliver smittet, til personen selv har smittet en anden.

»Det her er netop det, vi var bekymrede for, da udbruddet startede,« fortæller Steven Riley, der er professor i sygdomssmitte ved Imperial College London, til The Guardian. Han har ikke selv arbejdet med analysen.

’Generationsintervallet’ er et værktøj, som epidemologer også bruger til at forudsige, hvor hurtigt en virus vil sprede sig.

Forskerne anslår ifølge The Guardian, at mellem 45-84 procent af infektionerne i Singapore stammede fra symptomfire smittebærere, mens det var mellem 64-87 procent i Kina.

Tallene er fortsat meget usikre, da det er svært at sige noget om, hvem der har smittet hvem.

Men analysen tyder altså på, at karantæneforanstaltninger ikke er nok til at kontrollere virusspredningen, fortæller Tapiwa Ganyani, en forsker bag undersøgelsen, til the Guardian

»Vi er nødt til at tage andre midler i brug, social distancering er påkrævet,« siger han.

Steven Riley påpeger dog ifølge The Guardian, at det stadig er vigtigt at isolere mennesker med symptomer - også selvom det ikke er nok til at standse udbruddet.

Studiet er lagt online på preprintserveren medRxiv. Det er endnu ikke udgivet i et fagfællebedømt tidsskrift og skal derfor læses med forbehold.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.