Nyopdagede fodspor giver indblik i vores forfædres sexliv
15 december 2016

En gruppe forskere har opdaget en række fodspor - 14 helt præcist - sat af vores tidlige forfædre, som vandrede omkring i Afrika for mere end 3,6 millioner år siden. Fodsporene blev fundet ved det berømte arkæologiske område Laetoli i det nordøstlige Tanzania.

De stammer sandsynligvis fra to individer fra 'Australopithecus afarensis'-arten, som er del af gruppen af hominider. 

Fundet er beskrevet i et nyt studie, publiceret i tidsskriftet eLife. 

LÆS OGSÅ: Mystiske mennesker havde sex med vores forfædre

Sammen med opdagelsen af 70 fodspor opdaget i 1978, er de nyopdagede fodspor de ældste af sin slags, der nogensinde er opdaget. De udgør et vigtigt bevis for, at mennesket tidligt i sin udvikling begyndte at gå på to ben. 

Men det er ikke kun vores forfædres gangart, som fodsporerne gør forskerne klogere på. Også deres sexliv. 

Fodsporenes forskellige størrelser indikerer, at der var én voksen mand i gruppen samt to til tre voksne kvinder og to til tre unge. Det giver forskerne en teori om, at A. afarensis-artens sociale og seksuelle struktur formentlig har mindet om gorillaers; hvor flere hunner deles om én han som partner.   

»Vi er langt fra den originale repræsentation fra 1970'erne af par af menneskelignende Australopithecus, der romantisk gik sammen arm i arm. Den tidligere forestilling er formentlig misledende, skriver palæantropolog ved Sapienza University of Rome og medforfatter på det nye studie, til nationalgeographic.com.  

Nogle forskere, der ikke deltog i studiet, er dog skeptiske over for denne teori. Det skyldes blandt andet, at det kan være utrolig vanskeligt at skelne mellem voksne kvinder og unges fodspor. 

LÆS OGSÅ: Fund af menneske-DNA i neandertaler omskriver historien

LÆS OGSÅ: Er vi nu helt sikre på, at mennesket nedstammer fra aberne?

lsd

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.