Rødvin, slik og andre nydelsesmidler fylder overraskende meget i kostens CO2-regnskab
kost vin alkohol klima

Hvis du vil nedbringe dit CO2-aftryk, kan du også skære ned på alkohol og søde sager. (Foto: Shutterstock)

26 marts 2019

Vi har længe vidst, at rødt kød er et af de første steder, vi skal skære ned, hvis vi vil nedbringe klimaftrykket i vores kost.

Men CO2-bidraget fra søde sager, snacks, sodavand og alkohol er tilsammen næsten lige så højt som fra det røde kød, viser nye beregninger fra DTU.

Af en voksen persons CO2-bidrag gennem kosten kommer 57 procent ifølge beregninger fra animalske produkter, hvoraf rødt kød står for cirka halvdelen.

Næsten lige så meget – 24 procent – stammer fra søde sager, snacks, sodavand og alkohol.

LÆS OGSÅ: Du spiser dobbelt så meget kød, som din oldefar gjorde

Derfor kan færre søde sager og mindre alkohol altså resultere i både bedre klima og sundere livsstil, lyder det fra DTU Fødevareinstituttet.

CO2-bidraget i en gennemsnitlig kost for en voksen dansker
  • 57 procent kommer fra animalske fødevarer og heraf er cirka halvdelen fra rødt kød (okse, lam og gris)
  • 24 procent kommer fra søde sager, snacks og diverse drikkevarer (mælk ikke medtaget)
  • 15 procent kommer fra vegetabilske produkter (grøntsager, frugt og korn- og brødprodukter)

I artiklen Kæmpestudie: Mad-revolution påkrævet, hvis vi skal redde verden kan du se, hvordan en klimavenlig madpyramide ser ud.

»Man kommer ikke uden om at skære ned på det røde kød, så det fylder mindre i danskernes måltider. Men også søde sager og drikkevarer som kaffe, te og alkohol fylder klimamæssigt. At skære ned på dem vil jo gå rigtig fint hånd i hånd med de generelle kostråd og det sundhedsmæssige,« siger Ellen Trolle, der er seniorforsker ved DTU Fødevareinstituttet, til Ritzau.

I vestlige lande som Danmark tegner fødevareforbruget sig for cirka en fjerdedel af klimabelastningen per person, lyder det yderligere i pressemeddelelsen.

Skal det mindskes, kræver det både mindre CO2-belastende produktionsformer, og at forbrugerne ændrer på kostens sammensætning.

DTU og Fødevarestyrelsen samarbejder om nye kostanbefalinger, som forventes at blive offentliggjort sidst på året.

Beregningerne kan læses i denne artikel fra DTU Fødevareinstituttet.

Videnskab.dk har tidligere på året skrevet om et kæmpestudie, udført af 37 af verdens førende forskere fra 16 forskellige lande, der har udregnet, hvad hvert menneske på Jorden bør spise for at leve et liv uden sygdomme på grund af dårlig kost, når man samtidig tager hensyn til planetens fremtid.

Generelt skal vi på Jorden spise under halvt så meget rødt kød og sukker, mens vi skal spise mere end dobbelt så mange nødder, frugter, bælgfrugter og grøntsager, lyder forskernes konklusion. Læs mere i artiklen Kæmpestudie: Mad-revolution påkrævet, hvis vi skal redde verden.

LÆS OGSÅ: Oksekød er otte gange værre for klimaet end kylling og laks

LÆS OGSÅ: Vegetarer lever længere, men ikke fordi de fravælger kød

mho

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.