Nye sexvaner kan forklare, at flere mænd får mundkræft
14 november 2016

Stadigt flere amerikanske mænd får kræft i munden, og ifølge sundhedsforsikringerne er antallet af tilfælde steget med 61 procent fra 2011 til 2015. 

Den største stigning var for hals- og tungekræft, som var næsten tre gange så hyppigt forekommende hos mænd som hos kvinder i samme periode, viser et nyt studie ifølge washingtonpost.com.

Det nye studie er udgivet i tidsskriftet FAIR Health. Studiet er baseret på en database med mere end 21 milliarder privat fakturerede medicinske og tandlægemæssige skadeanmeldelser.  

Tidligere var mundkræft primært forbundet med rygning og alkohol, men forskere mener, at væksten i patienter med kræft i munden formentlig skyldes HPV-virus, som kan overføres seksuelt. 

Andre undersøgelser viser da også, at yngre mænd har større tendens til at give oralsex end ældre, og at de typisk har flere partnere. Og her skal forklaringen på stigningen af tilfælde af mundkræft måske findes.

»Disse forskelle i seksuel adfærd på tværs af aldersgrupper forklarer forskellene i forekomsten af oral HPV-virus og i HPV-relateret orofarynkskræft (midterste del af svælget, red.) på tværs af generationer, samt hvorfor forekomsten af disse kræfttyper er stigende,« har Gypsyamber D'Souza, som er lektor ved Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, men ikke medforfatter på det nye studie, tidligere sagt ifølge washingtonpost.com.

Man ved dog ikke, hvorfor HPV-virussen er mere aggresiv over for mænd end kvinder.

lsd

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.