Ny urintest afslører, om du spiser sundt
13 januar 2017

Du kan ikke gå ned og købe den i apoteket allerede i dag.

Men inden for en nær fremtid kan du måske på kun fem minutter få svar på, om du egentlig spiser sundt eller ej.

LÆS OGSÅ: Mange danskere er ligeglade med sundhed

Det er nemlig lykkedes britiske forskere fra Imperial College London, Newcastle University og Aberystwyth University at fremstille en urintest, som ved hjælp af biologiske markører på kort tid kan vurdere kvaliteten af en persons kost, skriver medicalxpress.com.

Idéen er, at testen i fremtiden skal kunne bruges til at følge med i sundhedspatienters diæt, ligesom den vil kunne blive brugt i forbindelse med eksempelvis slankekure. Den viser nemlig også, hvor meget fedt, sukker, fiber og protein, en person har indtaget.

LÆS OGSÅ: Træn hjernen til at ville spise sundt

Tidligere undersøgelser viser, at personer, især overvægtige, ofte pynter på deres kostindtag ved at underdrive deres indtag af usund mad og overdrive deres indtag af frugt og grøntsager. Det kan gøre det vanskeligt at vurdere effekten af kostplaner.

»En stor svaghed ved alle diæter er, at vi ikke har nogen sikker måde at måle, hvad folk spiser. Vi er afhængige af, at folk fører protokol over deres daglige madindtag, men studier viser, at omkring 60 procent af alle mennesker ikke rapporterer nøjagtigt. Denne test kan være den første objektive indikator om kvaliteten af en persons diæt, og hvad de i virkeligheden spiser,« udtaler studiets hovedforfatter, professor Gary Frost fra Department of Medicine på Imperial College London, ifølge medicalxpress.com.

LÆS OGSÅ: Vi spiser sundere derhjemme

I forbindelse med studiet, som er udgivet i tidsskriftet Lancet Diabetes and Endocrinology, blev 19 frivillige bedt om at følge fire diæter, rangerende fra meget usund til meget sund baseret på Verdenssundhedsorganisationen WHO's retningslinjer.

Det foregik over tre dage på en forskningsfacilitet i London, og imens aflagde deltagerne urinprøver og fik deres madindtag overvåget af forskerne.

Efterfølgende undersøgte forskerne urinprøverne for såkaldte metabolitter, nedbrydningsstoffer som produceres, når bestemte typer mad nedbrydes i kroppen. På denne baggrund kunne de sammensætte en række sundhedsprofiler, som ved hjælp af den nye urintest kunne sammenholdes med den enkelte persons værdier.

LÆS OGSÅ: Forskningen kan ikke bevise, at økologi er sundt

Forskerholdet prøvekørte urintesten ved hjælp af data fra et tidligere studie, hvor 225 briter og 66 danskere havde afleveret løbende urinprøver og ført protokoller over deres kost. På baggrund af urinprøverne kunne forskerne forudsige samtlige 291 forsøgsdeltageres diæt.

»Vi er endnu ikke dér, hvor testen kan fortælle os, at en person spiste 15 chips og to pølser i går. Men vi er på vej,« siger medforfatter Isabel Garcia-Perez fra det medicinske fakultet ved Imperial College London ifølge medicalxpress.com.

Næste skridt er at forfine og forbedre urintesten ved at afprøve den på flere mennesker og få den ud af de kontrollerede forskningsomgivelser.

LÆS OGSÅ: Forsker: Tab dig effektivt med simpel, matematisk formel

LÆS OGSÅ: Er stenaldermad overhovedet sundt?

jo

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.