Ny test afslører mange liter urin i svømmebassiner
Kilde: 
02 marts 2017

Selvom det nok er de færreste, der vil indrømme det, tyder meget på, at mange af os springer toiletturen over og lader vandet, mens vi svømmer rundt i svømmehallens bassin. 

Nu har forskere fundet ud af, hvor meget tis vi egentlig svømmer rundt i, når vi dypper os i svømmehallen eller poolen, skriver The Guardian. Forskerne har nemlig udviklet en test, som kan bruges til at vurdere, hvor meget urin en stor mængde vand indeholder.

Testen måler koncentrationen af et syntetisk sødemiddel ved navn acesulfamkalium (ACE), som ofte findes i behandlet mad, og som går direkte igennem kroppen. Forskerne brugte den gennemsnitlige mængde af ACE i canadisk urin til at regne ud, hvor meget tis der var i hvert svømmebassin.

Testen blev prøvet af på to offentlige svømmebassiner i Canada over en periode på tre uger. Resultatet er ikke for sarte sjæle.

Det viste sig nemlig, at en stor pool på omkring 830.000 liter indeholdt hele 75 liter urin, mens den mindre pool indeholdt 30 liter. 

Da forskerne tog prøver fra boblebade viste det sig, at urin-koncentrationen var langt højere end i svømmebassinet. En jacuzzi havde tre gange højere urin-koncentration end det værste svømmebassin. Så meget for eksklusiv luksus.

Forskerne tog i alt prøver fra 31 forskellige bassiner og boblebade i Canada, og det viste sig, at ACE var at finde i samtlige tilfælde. Urinkoncentrationerne var op til 570 gange højere end prøverne af vand fra vandhanerne.

»Vores studie giver yderligere bevis for, at folk virkelig urinerer i offentlige bassiner og boblebade,« siger hovedforfatteren Lindsay Blackstock, som er ph.d.-studerende ved University of Alberta, til The Guardian.

»Vi har ikke målt, hvor mange der brugte bassinerne over de tre uger, så vi kan ikke estimere, hvor mange gange hver person urinerede per dag,« fortsætter hun.

I fremtiden vil testen måske blive brugt til at sikre, at svømmebassiner bliver holdt hygiejniske.

Studiet er udgivet i Environmental Science & Technology Letters.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.