Ny teori: Du sover for at glemme
03 februar 2017

Søvn er muligvis hjernens måde at skære ned på antallet af forbindelser imellem dine hjerneceller, så du glemmer noget af den ligegyldige information, du har fået ind i løbet af dagen.

Det indikerer to nye amerikanske studier fra blandt andet Universty of Wisconsin-Madison ifølge The New York Times.

LÆS OGSÅ: Hjerneforsker: Derfor er søvn så vigtig

  1. Det ene studie viser, at hjernecellerne er i stand til at skære ned på antallet af forbindelser imellem hinanden - såkaldte synapser - i en petriskål.
  2. I det andet studie viser forskerne, at mus, der ikke får lov at skære ned på synapserne om natten, får slørede minder og ikke kan huske vigtige begivenheder ordentligt.

Begge studier er publiceret i tidsskriftet Science.

Det er, måske meget passende, et protein ved navn Homer, der ser ud til at skære ned i antallet af forbindelser imellem dine hjerneceller om natten - nærmere bestemt Homer1A.

I musestudiet gav forskerne deres forsøgsmus et stød, og om aftenen saboterede de nogle af musenes Homer-proteiner, så de ikke kunne skære ned på antallet af synapser.

LÆS OGSÅ: Dårlig hukommelse kan være en fordel

Næste dag satte de musene tilbage i kammeret, hvor de havde fået stød, og det fik alle musene til at sidde, ja, musestille af skræk over, om de igen ville få stød.

Men da forskerne satte musene ind i et nyt kammer, var det kun musene med saboterede Homer-proteiner, der stadig opførte sig, som om de var bange.

Det tyder ifølge forskerne på, at mindet om at have fået stød var mere uklart og mindre konkret for musene uden brugbare Homer-proteiner, mener forskerne.

LÆS OGSÅ: Dårlig søvn får måske hjernen til at krympe

LÆS OGSÅ: Test: Påvirker musik hukommelsen?

on

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.