Forskere har lavet en spyt-sensor, der kan afsløre påvirkning af cannabis på ét minut
cannabis spyt test bilist påvirket

Med spyt-testen kan det snart blive lettere for politiet at afsløre bilister, som er under indflydelse af cannabis. (Foto: Shutterstock)

Med spyt-testen kan det snart blive lettere for politiet at afsløre bilister, som er under indflydelse af cannabis. (Foto: Shutterstock)

08 november 2019

Har du røget cannabis, går det ud over din koncentrationsevne samt din evne til at træffe beslutninger. Og det kan gøre det farligt at køre bil.

Desværre kan det være udfordrende for ordensmagten at bevise, hvorvidt man er påvirket af stoffet, da analyser kan være tidskrævende og upræcise. Men det kommer muligvis snart til at ændre sig.

The University of Texas at Dallas skriver i en pressemeddelelse, at forskere fra Erik Jonsson School of Engineering & Computer Science har udviklet en ny sensor, der kan måle indholdet af tetrahydrocannabinol (THC) i en persons spyt på bare ét minut.

THC er det psykoaktive stof i cannabis, og forskerne håber, at de ved at måle THC-indholdet i spyt kan bane vejen for et nyt måleinstrument, der kan tages i brug af betjente i stil med et alkometer.

»Til offentlige sikkerhedsformål er tid afgørende. Og efter at have vurderet de nuværende alternativer, besluttede vi os for at udvikle et nyt redskab, der både er hurtigt og præcist,« forklarer Shalini Prasad, der har ledet det nye studie, i pressemeddelelsen.

Prasad understreger, at man længe har været i stand til at måle THC-indhold med spyt, men at det før har taget for lang tid og været for indviklet for en betjent på vejene.

LÆS OGSÅ: Er du klar til et pust? Forskere har skabt et 'alkometer' til hashrygere

Forskerne bag har tidligere udviklet en lignende sensor, der fungerede ved at analysere sved. Men THC-indholdet i sved kan måles meget længe og er derfor svært at bruge til formålet.

Man kan i forvejen også måle THC-indholdet med blodprøver, men det er også en tidskrævende og indviklet procedure, som kan virke krænkende for individets privatliv.

Shalini Prasad siger i pressemeddelelsen, at hendes hold af forskere med 95 procents nøjagtighed har bevist, at der er en korrelation mellem THC-indholdet i blod og THC-indholdet i spyt.

LÆS OGSÅ: Global forskerbekymring: Medicinsk cannabis er alt for risikabelt

Udviklingen af den nye sensor har dog ikke været problemfri.

Prasad påpeger, at spyt er en svær størrelse at arbejde med, da det indeholder en masse molekyler, som kan virke forstyrrende. Og så kan spyt være ret syrligt, hvilket også kan gøre analysen mere besværlig.

Men det lykkedes altså for forskerne at overkomme disse udfordringer i det tre år lange studie, der er beskrevet i tidsskriftet Nature Scientific Reports.

Det fremgår ikke af pressemeddelelsen, om og hvornår spyt-sensoren kan tages i brug, eksempelvis af politiet.

LÆS OGSÅ: Indledende forsøg: Medicinsk cannabis gør hjernen mere aktiv

LÆS OGSÅ: Dansk opdagelse: Sådan påvirker cannabis formentlig testiklerne

jsj

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.