Ny opfindelse kan spore sygdomme i din ånde
Kilde: 
29 december 2016

Et nyt redskab kan finde spor fra 17 forskellige sygdomme ved blot at analysere en persons udånding. Opfindelsen kan måske være med til at lave mere præcise diagnoser i fremtiden.

Det skriver sciencealert.com.

Det er forskere fra Technion-Israel Institute of Technology i Israel, som står bag det nye redskab.

Lignende redskaber er før blevet opfundet, men dette redskab er det første, der ret præcist kan tjekke for en bred vifte af sygdomme - for eksempel Parkinsons sygdom - med bare en enkelt prøve.

Når du udånder, puster du en masse forskellige ting ud i luften – hovedsageligt nitrogen, carbon, dioxide og oxygen – og så også lige over 100 andre kemiske komponeneter.

Kan man analysere alle disse, kan det føre til, at man kan diagnosticere flere forskellige slags sygdomme.

Forskerne testede redskabet på forskellige personer: én gruppe, hvor 2808 prøver blev indsamlet fra 1404 personer, som alle havde én af 17 forskellige sygdomme, og én gruppe, som var raske. 

Forskerne fandt, at hver af de 17 sygdomme, som de ledte efter, havde deres eget 'åndedræts-spor'. Dermed kunne de finde ud af, om personerne havde én af de 17 sygdomme - heriblandt flere forskellige kræfttyper, sclerose og Parkinsons sygdom.

Der skal dog lidt flere tests til, før forskerne kan være sikre på, at redskabet kan tages i brug i en større skala.

Studiet er udgivet i tidsskriftet ACS Nano.

amo

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.