Dansk opdagelse: Sådan påvirker cannabis formentlig testiklerne
Vi bør ikke legalisere hash, før vi ved mere, mener forsker.
cannabis hash marihuana endocannabinoide system testikler

Det er endnu uvist, om det nye fund kan forklare, hvorfor cannabisrygende mænd i studier har vist sig at have forringet sædkvalitet. (Foto: Shutterstock)

Det er endnu uvist, om det nye fund kan forklare, hvorfor cannabisrygende mænd i studier har vist sig at have forringet sædkvalitet. (Foto: Shutterstock)

Evidensbarometer
Hvor stærk evidens giver studiet omtalt i denne artikel?
Evidensbarometer
Hvor stærk evidens giver studiet omtalt i denne artikel?
Peer reviewed
(Peer review betyder, at andre forskere har kvalitetssikret den videnskabelige artikel før udgivelse. Læs mere)

Videnskab.dk har vurderet forskningen ud fra 4 kriterier:
  • Videnskabelig publicering
  • Undersøgelsens metode
  • Samlet evidens
  • Særlige bemærkninger

Forskning bliver udgivet, ofte i tidsskrifter, som bliver rangordnet. Kun ganske få tidsskrifter opnår 3 BFI-point. Nogle af de mest anerkendte er Science, Nature og New England Journal of Medicine.

En BFI-score på 2 er også høj. En række gode tidsskrifter gemmer sig i denne kategori.

En BFI-score på 1 er normal. Forskningen har været igennem peer review og er troværdig.

Solid sundhedsvidenskabelig forskning er altid peer reviewed. Det betyder, at uvildige forskere har læst og sagt god for indholdet. Uden peer review indgår tidsskriftet ikke i rangordenen, og konklusionerne er i bedste fald usikre

Det har stor betydning for konklusionerne, hvilken metode forskerne har benyttet.

Nogle undersøger ting på mus eller måske blot på enkelte personer, mens andre kigger på data fra hele befolkninger eller de sammenligner måske data fra en hel masse forskellige undersøgelser.

Selvom alle typer forskning kan være lige godt udført, så er vægten af resultaterne større, jo længere oppe i dette evidenshieraki, forskningen ligger. 

Jo længere oppe i hierakiet – desto mere kan vi basere behandlinger, politik og livsstilsvalg på forskningen.

H-index er et mål for, hvor meget en forsker fylder i det videnskabelige landskab.

H-index er antallet af gange, forskeren har udgivet videnskab i f.eks. et tidsskrift, parret med antal gange hvert stykke videnskab er blevet refereret af andre forskere.

Kun de mest refererede – citerede – stykker videnskab tæller med for hver forsker. Jo mere forskning, du har udgivet, des større vil chancen være for at have et højt h-index.

Urutinerede forskere med lavt h-index kan dog sagtens lave solid forskning. Derfor vægtes h-indexet mindre end de øvrige parametre i Evidensbarometeret.

Forskerne kan endnu ikke fastslå, hvad fundet betyder for helbredet.

Bemærk desuden, at dette er det første og dermed hidtil eneste studie, hvor forskere har fundet et såkaldt endocannabinoidt system i testiklerne.

Forskerne understreger selv, at man skal passe på med at konkludere noget ud fra et enkelt studie.

Læs mere om, hvorfor det er vigtigt at basere sine beslutninger på mere end et enkelt studie i artiklen 'Tjek altid, hvad den øvrige forskning viser'.

Studiet giver en vis evidens

Læs mere

Danske forskere har fundet et såkaldt endocannabinoidt system i testiklerne.

Mere præcist betyder det, at mænds testikler indeholder nogle biologiske systemer, som formentlig kan blive påvirket af cannabis.

Systemet afhænger fra naturens side ikke af at blive påvirket af at ryge joints eller indtage alternativ medicin med cannabinoider i.

Kroppen producerer selv de molekyler, som påvirker systemet, men alligevel kan udefrakommende cannabinoider formentlig også påvirke kroppens funktioner, herunder altså produktionen af sædceller.

Fundet af et cannabinoidt system i testiklerne peger mod en mulig forklaring på, hvorfor det at ryge marihuana er forbundet med øget risiko for lav sædkvalitet.

Professor Niels Skakkebæk, der er en af de danske hovedkræfter bag fundet, mener derfor også, at vi skal slå bremsen i i forhold til at legalisere hash, indtil vi bedre kender bivirkninger, herunder risiko for dårlig sædkvalitet ved rygning af marihuana.

»Man skal være forsigtig med at konkludere for meget på betydningen af et fund i ét enkelt studie, men det er tankevækkende, at det her system er så specifikt og udbredt i den menneskelige testikel.«

»Man må forvente, at systemets tilstedeværelse i testiklerne gør, at det at ryge marihuana har en effekt på sædkvaliteten, hvilket også flugter med, at vi i et tidligere studie faktisk har vist, at mænd, der røg marihuana, havde lavere sædtal,« siger Niels Skakkebæk, der er professor ved Københavns Universitets Institut for Klinisk Medicin og Rigshospitalets Afdeling for Vækst og Reproduktioner, da Videnskab.dk fanger ham på telefonen.

Det nye studie er netop publiceret i det videnskabelige tidsskrift Scientific Reports.

Hvad er cannabinoider?

Cannabinoider er stoffer, som findes blandt andet i store mængder i cannabis. Cannabis indeholder 480 forskellige biokemiske molekyler, og ud af dem er 66 cannabinoider.

De mest kendte cannabinoider er THC, der er den psykoaktive ingrediens i cannabis, mens cannabidiol (CBD) er den komponent, som er koblet til mange af de gavnlige effekter på blandt andet smerter.

Cannabinoiderne fungerer ved at interagere med forskellige receptorer på overfladen af celler. Hos mennesker er de to vigtigste receptorer CB1 og CB2.

I 1992 opdagede forskere et aktivt stof, andanamid, i hjernen hos mennesker. Andanamid var den første komponent i det, som i dags kaldes for det endocannabinoide system i mennesker.

Forskere finder det cannabinoide system i forskellige organer

Forskere har siden 1992 vidst, at der i mennesker findes et cannabinoidt system, som helt naturligt er en del af cellers kommunikation med hinanden.

Dette (endo)-cannabinoide system (endo betyder inden i kroppen) benytter sig af forskellige receptorer, enzymer og proteiner, der regulerer cellefunktion.

Blandt andet identificerede forskere tidligt det cannabinoide system i hjernen, hvor påvirkning af systemet med cannabinoider, eksempelvis ved at ryge hash, blandt andet kan reducere smerter og påvirke sultfølelse, humør og hukommelse.

Siden århundredeskiftet har forskere imidlertid også identificeret det endocannabinoide system i andre organer samt i sædceller ifølge et studie bragt i tidsskriftet Science i 2016 (læs mere i boksen under artiklen).

»Netop studiet fra Science var medvirkende til, at vi ville undersøge, om det endocannabinoide system også spiller en rolle i sædcelledannelsen og ikke kun for de svømmende sædceller,« forklarer Niels Skakkebæk.

LÆS OGSÅ: Hvordan undgår man at få dårlig sædkvalitet?

Dansk forskning vækker international anerkendelse

Kvinden bag studiet i Science, lektor Polina Lishko fra Cell and Developmental Biology på University of California, Berkeley, USA, har også læst Erik Skakkebæks studie, og hun er begejstret.

I en mail til Videnskab.dk skriver hun, at studiet er vigtigt, da det er et af meget få omfattende studier, der beskriver det endocannabinoide systems funktion i kønsorganerne, hvilket indtil videre kun er dårligt belyst.

Polina Lishko peger også på vigtigheden af, at studiet tilføjer mere data til den voksende bunke af beviser for det endocannabinoides systems påvirkning af mandens testikler og ikke bare sædcellerne. Hun håber på at kunne finde noget tilsvarende i kvindens kønsorganer.

»I det moderne samfund, hvor brug af marihuana benyttes både medicinsk og rekreativt, er det nødvendigt for forbrugerne at være opmærksomme på, at cannabis ikke kun har nogle positive virkninger, men potentielt set også nogle skadelige. Forbrugerne har brug for at kunne lave et oplyst valg, og det her studie er et vigtigt skridt i den retning,« siger hun.

LÆS OGSÅ: Ny forskning udstiller tyndt grundlag for dansk forsøgsordning med medicinsk cannabis

Undersøgt testikelvæv fra 15 danske mænd

I det danske studie har forskerne fra Rigshospitalet undersøgt normalt restvæv fra 15 personer, der fik fjernet testiklerne på grund af testikelkræft.

Testikelvævet har de undersøgt med forskellige analysemetoder. Blandt andet har de benyttet antistoffer mod forskellige dele af det cannabinoide system for at se, om antistofferne kunne finde noget at binde til i testikelvævet og dermed bekræfte komponenternes tilstedeværelse.

Derudover har de lavet forskellige RNA- og DNA-undersøgelser for at bevise tilstedeværelsen af blandt andet en af de centrale molekyler i det cannabinoide system, 2-Arachidonoylglycerol (2-AG), enzymerne FAAH og ABHD2, som nedbryder 2-AG, og receptorer, der kan blive påvirket af blandt andet 2-AG.

Komponenterne i det cannabinoide system var til stede på forskellige tidspunkter af celledelingen, der munder ud i produktionen af svømmefærdige sædceller.

Produktionen af sædceller er en følsom proces

Betydningen af fundet kan man endnu ikke sætte to streger under.

Men ifølge Niels Skakkebæk vil det være en nærliggende tanke at tro, at når man påvirker det cannabinoide system under dannelsen af sædceller, vil det skubbe til en hårfin balance, der helst ikke skal skubbes til.

»Reproduktionssystemet hos både mænd og kvinder er jo fundamentalt i vores biologi, og produktionen af sædceller sker i en følsom proces mellem hormoner og celler i forskellige udviklingsstadier samt kommunikationen mellem disse celler. Denne proces kan muligvis påvirkes af blandt andet at ryge marihuana,« siger Niels Skakkebæk.

LÆS OGSÅ: Dansk rapport: Her er konsekvenserne af hashrygning

LÆS OGSÅ: Hvorfor falder sædkvaliteten blandt vestlige mænd?

LÆS OGSÅ: Legalisering af hash: Hvad kan vi lære af udlandet?

Cannabis påvirker sædcellernes funktion

Studiet i Science fra 2016 viste, at påvirkning af det endocannabinoide system i sædceller kan have indflydelse på, hvor godt kvindens kønshormon progesteron kan påvirke sædcellerne og dermed også sædcellernes funktion under befrugtningen af ægget.

Mere præcist fungerer det på den måde, at et enzym holder en komponent i det endocannabinoide system i skak, indtil progesteron binder til enzymet.

Når progesteron gør det, bliver det endocannabinoide system sluppet fri med det resultat, at det åbner  for nogle calciumkanaler i sædcellerne.

Calcium spiller en central rolle i sædcellers muligheder for at bevæge sig.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk