Ny forskning: Hjernerystelser kan påvises i spyt
»Potentielt er det et kæmpe fremskridt, for vi mangler i den grad objektive metoder til at stille diagnosen,« siger dansk forsker.
hjernerystelse sport spyt spytprøve fodbold rugby rna ikke-kodende rna

I øjeblikket er de metoder, man bruger til at diagnosticere hjernerystelser, forbundet med usikkerhed, siger forsker. (Foto: Shutterstock)

I øjeblikket er de metoder, man bruger til at diagnosticere hjernerystelser, forbundet med usikkerhed, siger forsker. (Foto: Shutterstock)

Spyt fra rugbyspillere med hjernerystelser har en anden kemisk sammensætning end normalt, viser et nyt britisk studie.

Fundet kan føre til, at læger i fremtiden kan bruge spytprøver til hurtigere og mere præcist end i dag at afgøre, om patienter, der har slået hovedet, har fået hjernerystelser. 

»Potentielt er det et kæmpe fremskridt, for vi mangler i den grad objektive metoder til at stille diagnosen,« siger Hana Malá Rytter, der er leder for Dansk Center for Hjernerystelse samt lektor i neuropsykologi på Københavns Universitet og på Bispebjerg Hospital. 

»I dag er diagnosen ‘hjernerystelse’ meget subjektiv, og der er stor usikkerhed forbundet med den. Mange får stillet diagnosen, uden at den skulle være stillet. Omvendt er der også mange, som ikke får den, selv om de burde. Så en mere præcis test, hvor man bare skal spytte, har kæmpe potentiale,« tilføjer hun. 

Spytprøver fra over 1.000 rugbyspillere

Hana Malá Rytter har ikke selv været involveret i det nye studie, men hun har læst den videnskabelige artikel, som netop er publiceret i det videnskabelige tidsskrift British Journal of Sports Medicine. 

I studiet har britiske forskere i løbet af to sæsoner indsamlet spyt fra mere end 1.000 professionelle rugbyspillere både før, under og efter deres kampe. Rugby er en voldsom sportsgren, hvor spillerne får mange hårde slag i hovedet. 

De britiske forskere analyserede spyttet fra 14 spillere, som i kampens hede slog hovedet og 36-48 timer senere blev diagnosticeret med hjernerystelse. 

Analyserne sammenlignede de med spytprøver fra spillere, der også havde slået hovedet, men ikke fik påvist hjernerystelse, og med de øvrige prøver, de havde indsamlet i løbet af de to sæsoner.

I spyttet fra spillerne med hjernerystelse var der molekylære ændringer. 

RNA-molekyler afslører hjernerystelse

Helt konkret målte forskerne et forhøjet niveau af en særlig type molekyler, som kaldes ikke-kodende RNA eller sncRNAs. 

RNA findes i alle kroppens celler og har betydning for vores gener. Mere om det i fold-ud-faktaboksen herunder.

Ikke-kodende RNA

RNA er molekyler i kroppens celler, som har betydning for genernes funktion.  

Messenger RNA - også kaldet budbringer RNA eller mRNA- giver ophav til protein i kroppens celler.

Med andre ord har mRNA betydning for, hvilke proteiner vores gener udtrykker, og dermed hvilke egenskaber vi får.

Budbringer-RNA fra coronavirussen bruges i nogle af de nye coronavacciner

Ikke-kodende RNA har også betydning for genernes funktion, men i modsætning til mRNA fungerer de ikke som budbringere, der giver kroppens celler besked på at udtrykke bestemte proteiner.

Det ikke-kodende RNA kaldes også sncRNAs.

Det er den allermindste type sncRNAs-molekyler, de britiske forskere har målt i spyttet hos rugbyspillerne.

»Man bruger også sncRNAs som sygdomsmarkører ved forskellige kræftsygdomme, hvilket kan have betydning for behandlingsstrategi og overlevelse,« forklarer Christian Kroun Damgaard. 

»RNA-molekylerne bliver her udskilt i spyttet. Nogle af dem er åbenbart følsomme over for, at man får en hjernerystelse,« siger Christian Kroun Damgaard, der er lektor på Institut for Molekylærbiologi og Genetik på Aarhus Universitet. 

På baggrund af de tusindvis af spytprøver, forskerne har samlet ind, har de lavet statistikker over, hvor meget og hvilken type ikke-kodende RNA der bliver udtrykt hos de forskellige rugbyspiller på forskellige tidspunkter. 

»Det er utroligt komplekst, og forskerne kender ikke mekanismen, som medfører, at der findes højere niveauer af nogle ikke-kodende RNA-molekyler i spyt ved en hjernerystelse,« siger Christian Kroun Damgaard, som har læst den videnskabelige artikel for Videnskab.dk. 

»Men det er nogle fornuftige statistikker og solide sammenhænge, de finder,« tilføjer han.

Hjernerystelser er et problem i sport

Det britiske studie er lavet på en måde, så det ikke kan afklare, om en spyttest er bedre, end de metoder man i øjeblikket bruger til at diagnosticere hjernerystelser, for forskerne har ikke sammenlignet pålideligheden af de forskellige testredskaber.

Men forskerne fra University of Birmingham foreslår, at man kan bruge spyttesten som et supplement til de redskaber, man allerede bruger

I sportsgrene som fodbold, håndbold, rugby, boksning og ishockey er der i den grad brug for mere præcist og hurtigt at kunne opdage hjernerystelser, siger Hana Malá Rytter. 

»Det er et kæmpe problem, at der ikke er en objektiv metode, som hurtigt kan afgøre, om spillere, der får et ordentligt slag i hovedet, har fået hjernerystelse, og derfor ikke bør fortsætte kampen,« siger hun. 

Danske fodboldspillere på banen efter slag

For nyligt blev to fodboldspillere fra den danske superliga sendt tilbage på banen, kort efter at de havde fået henholdsvist et spark og en hård bold i hovedet. 

Beslutningen om at lade de to spillere fortsætte kampene, før de var blevet grundigt undersøgt, blev i Tipsbladet kritiseret blandt andet af Hana Malá Rytter.

»Det anbefalede er, at spilleren ikke vender tilbage, før man har afkræftet, at der er tale om en hjernerystelse,« sagde hun. 

»Det kan være svært at vurdere, for det går jo hurtigt, og man har ikke altid overblik over situationen, og derfor er det vigtigt, at man ikke lader spilleren fortsætte, hvis der bare er en formodning om eller begrundet mistanke om hjernerystelse,« tilføjede hun. 

Når spillere fortsætter en kamp med en hjernerystelse, som ikke er blevet opdaget, er der højere risiko for, at det udvikler sig til et langvarigt forløb med senfølger, siger Hana Malá Rytter til Videnskab.dk.

De britiske forskerne bag det nye studie planlægger endnu et forsøg, hvor de vil teste metoden på flere både mandlige og kvindelige udøvere fra forskelige sportsgrene. Desuden er de i gang med at udvikle en spyttest, så den kan kommercialiseres og måske komme i brug både på sportsbanerne og i sundhedsvæsenet, fremgår det i en pressemeddelelse. 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk