Ny diabetes-pille giver vægttab på 15 procent
Dansk biotekvirksomhed har i samarbejde med forskere fra Syddansk Universitet udviklet en ny pille mod type 2-diabetes. Pillen stabiliserer blodsukker og insulinproduktion og giver – i hvert fald i rotter – et stort vægttab.

Fedme og type to-diabetes går hånd i hånd - i takt med, at vi bliver tykkere og tykkere, rammes flere af os også af den frygtede sygdom. Den nye pille hjælper patienten med at tabe de overflødige kilo og dermed også at blive rask. (Foto: Colourbox).

Fedme og type to-diabetes går hånd i hånd - i takt med, at vi bliver tykkere og tykkere, rammes flere af os også af den frygtede sygdom. Den nye pille hjælper patienten med at tabe de overflødige kilo og dermed også at blive rask. (Foto: Colourbox).

 

Nu er der godt nyt til patienter med type 2-diabetes.

Den danske biotekvirksomhed Nordic Bioscience har, i samarbejde med et forskerhold fra Syddansk Universitet, udviklet en ny pille mod folkesygdommen, der ifølge virksomheden har en særdeles gavnlig effekt.

Pillen indeholder hormonet ’lakse calcitonin’, der binder sig til de samme receptorer i kroppen som humant calcitonin, dog med en lidt anderledes virkning.

Rotter, der blev behandlet med pillen i forsøg tabte 15 procent i vægt, samt fik normaliseret deres blodsukker og insulinniveauer. Dertil kommer, at denne behandling i modsætning til mange andre behandlingsformer til type 2-diabetes, forstærker kroppens følsomhed over for insulin.

Resultaterne er så overbevisende, at de netop er blevet publiceret i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Diabetes, Obesity & Metabolism.

»Pillen er et gennembrud i diabetes forskning, som muligvis vil komme til at gavne mange patienter med type 2-diabetes,« siger udviklingsdirektør Morten Karsdal fra Nordic Bioscience og fortsætter:

»Vores data er de første i verden som viser, at et protein, givet som en tablet, har en anderledes virkning på rotter, end når det sprøjtes ind. Dette er vigtigt for specielt de hormoner, der har relation til stofskiftet, samt dem som har effekter i mave-tarm regionen og i bugspytkirtlen, hvor insulin produceres,« siger han.

Pille giver bedre effekt end sprøjte

At man kan bruge Calcitonin til behandling af type 2-diabetes er i sig selv ikke noget nyt. Faktisk bruges stoffet allerede i dag mod denne sygdom samt mod knogleskørhed.

Behandlingen har dog hidtil været begrænset af, at stoffet kun kunne gives som en injektion. Hidtidige forsøg på at give stoffet oralt er strandet, fordi stoffet gang på gang viste sig at blive nedbrudt i mave-tarm-systemet.

»Det problem har vi løst ved at kapsle stoffet ind på en måde, så det ikke bliver ødelagt, selv om det indtages oralt, og dermed ryger gennem tarmsystemet,« siger professor i endokrenologi Henning Beck-Nielsen på Odense Universitetshospital, der har deltaget i projektet. 

Og passagen gennem mave-tarm-systemet er ifølge Morten Karsdal det, der gør hele forskellen og giver en langt højere effekt.

Fakta

Lakse calcitonin er anderledes end humant calcitonin - det ligner en forhistorisk version som blev til for 200 millioner år siden i en særlig fiskeart (bonyfish, teleost). Mennesket producerer altså humant calcitonin, men lakse calcitonin binder sig betydeligt stærkere til cellernes forskellige receptorer.

»Medikamentet får en anden virkning, når det passerer gennem mave-tarm-systemet. Giver man det rigtige molekyle til patienten på den rigtige måde, så får man en virkelig god effekt. Som en injektion virker stoffet kun på vægt og knogle, mens det på pilleform pludselig giver en virkning på både vægt, blodsukker og insulin, hvilket netop er det, som diabetes 2-patienter har brug for,« siger Morten Karsdal.

Calcitonin overgår ikke alene sig selv, når det gives som pille i stedet for en sprøjte, men ser også ud til at give de eksisterende medikamenter baghjul – i hvert fald i rotter.

Et af de stoffer, som har vundet indpas på markedet, er hormonet amylin, der gives som en injektion.

»Lakse calcitonin binder sig ti gange bedre til receptorerne end amylin, hvilket giver en tilsvarende større effekt. Vævet bliver betydeligt mere følsomt over for insulin, hvilket betyder, at kroppen ikke behøver at producere så meget. Den kan nøjes med at producere 25 procent af, hvad den plejer,« siger Morten Karsdal.

Forventer samme effekt på mennesker

Forskerne understreger, at pillen med lakse calcitonin endnu kun er blevet afprøvet på rotter, og at man dermed i realiteten ikke ved, hvilken effekt det har på mennesker.

Pillen er et gennembrud i diabetes forskning, som muligvis vil komme til at gavne mange patienter med type to-diabetes

Udviklingsdirektør Morten Karsdahl, Nordich Bioscience A/S

Men forskerne er optimistiske og har store forventninger.

»Jeg kan ikke se, hvorfor det ikke skulle virke på mennesker, når det virker på rotter. Jeg forventer, at det vil have en lignende effekt på mennesker,« siger professor Henning Beck-Nielsen fra Syddansk Universitet, der regnes for at være en af Danmarks førende diabetesforskere.

De foreløbige studier er så lovende, at forskerne på sigt satser på at afprøve lægemidlet på mennesker.

»Vi har store forventninger til lægemidlet og er gået i gang med flere studier, der skal give os en dybere indsigt i dets effekter. Falder disse studier også godt ud, ja så er forsøg på mennesker det næste, der venter forude,« slutter Morten Karsdal.

Rotter lagde krop til

Morten Karsdal og hans forskerteam nåede frem til deres resultat efter at have afprøvet pillen på rotter, som regnes for at være en god dyremodel for mennesker.

I gennem nogle uger gav forskerne lakse calcitonin oralt til et stort antal rotter og målte undervejs dyrenes evne til at forbrænde sukker (blodsukkerniveau) samt insulinproduktion. For at have noget at sammenligne med, gav forskerne en snydepille til en kontrolgruppe af rotter, altså en pille, som ikke indeholdt det aktive stof.

Fakta om type to-diabetes

Type 2 diabetes kaldes også for gammelmands-sukkersyge eller aldersdiabetes. Alle legemets celler har brug for insulin, blandt andet for at kunne optage sukker (glukose) fra blodbanen. Hvis cellerne ikke er følsomme nok overfor insulin og der samtidigt ikke dannes nok insulin, stiger blodets indhold af glukose, og der kommer glukose i urinen, når blodsukkeret er tilstrækkeligt højt.

Ved type 2-diabetes er det ikke altid nødvendigt at tilføre insulin ved indsprøjtninger, i nogle tilfælde kan behandlingen styres ved hjælp af motion, kost og til tider tabletter. Type 2 diabetes rammer oftest overvægtige voksne. Sygdommen anses derfor af mange for at være en livsstilssygdom. Forstadiet til type 2 diabetes kan vise sig som det metaboliske syndrom.

Type 2-diabetes skyldes en kombination af utilstrækkelig insulinproduktion i bugspytkirtlen og nedsat følsomhed i cellerne for insulin (stort insulinbehov).

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om Hubbles utrolige billeder her.