Ny analysemetode finder hormonforstyrrende stoffer i din pizzabakke
Dansk metode kan finde kemikalier i fødevareemballage - stoffer, som forskerne end ikke vidste, de skulle lede efter.
Fødevareemballage, hormonforstyrrende stoffer, kemikalier

»Historien har vist, at flere kemikalier, som rigtig mange mennesker er eksponeret for i dag, oprindeligt stammer fra emballage. Derfor bør det sikres, at vi mennesker ikke unødigt bliver udsat for problematiske kemikalier via den kilde,« siger DTU-professor bag nyt studie. (Foto: Shutterstock)

»Historien har vist, at flere kemikalier, som rigtig mange mennesker er eksponeret for i dag, oprindeligt stammer fra emballage. Derfor bør det sikres, at vi mennesker ikke unødigt bliver udsat for problematiske kemikalier via den kilde,« siger DTU-professor bag nyt studie. (Foto: Shutterstock)

Pizzabakker, poser til mikrobølgeovnspopcorn og muffinforme.

Pap- og papiremballage til fødevarer findes alle steder, men forskere ved meget lidt om, hvilke kemikalier der findes i dem, og hvordan de kan påvirke vores helbred.

Det skal der ifølge danske forskere fra Fødevareinstituttet på Danmarks Tekniske Universitet (DTU) gøres noget ved, og derfor har de udviklet en metode, der kan identificere problematiske kemikalier i fødevareemballage af pap og papir.

Tilgangen benytter sig af levende celletests og avanceret analytisk kemi, som kan afgøre, om der i fødevareemballagen findes eksempelvis kræftfremkaldende- eller hormonforstyrrende stoffer.

»Metoden kan endda finde kemikalier, som kan være skadelige for mennesker, men som vi ikke kender til i forvejen,« fortæller professor Anne Marie Vinggaard fra DTU.

Den nye metode er for nylig blevet offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Food and Chemical Toxicology.

Historien kort
  • Området for fødevareemballage af pap og papir er kun svagt reguleret.
  • Fødevareemballage af pap og papir indeholder ofte kemikalierester fra genbrugspapir.
  • Kemikalier fra fødevareemballage kan også komme ud i miljøet.

Fandt hormonforstyrrende stoffer i pizzabakke

Forskerne fra DTU har testet deres strategi på både en pizzabakke og en type smørrebrødspapir til at pakke sandwich ind i.

Det gjorde de for at verificere, at metoden virkede efter hensigten.

Undersøgelsen gav udslag for hormonforstyrrende aktivitet i både pizzabakken og i smørrebrødspapiret, og efterfølgende analyse viste, at:

  • Pizzabakken indeholdt bisphenol A og phthalater, der kan påvirke hormonbalancen blandt kvinder og mænd.
  • Sandwichpapiret indeholdt stoffet abietinsyre, som forskere mistænker for, sammen med andre stoffer, at kunne have en effekt på mandlige kønshormoner.

»Bisphenol A og phthalater er formentlig til stede i emballagen, fordi producenterne har brugt genbrugspapir. I sandwichpapiret er vores formodning, at abietinsyre er tilsat for at gøre papiret resistent over for vand og olie,« siger Anne Marie Vinggaard.

kemi pizzabakker farligt afsmitning emballage pap papir stoffer hormonforstyrrende

Den nye metode viser ikke, hvor mange kemikalier der bliver overført til fødevaren, kun hvilke kemikalier, der er til stede i emballagen. Eventuel afsmitning skal man undersøge bagefter. (Foto: Shutterstock)

Pap- og pairemballage mangler regulering

Brug af fødevareemballage, eksempelvis plastik, er generelt reguleret i EU, men når det kommer til netop pap- og papiremballage, er der kun ganske få regler og regulativer, og den eneste lovgivning på området siger, at producenterne af emballagen skal sørge for, at den ikke har nogle sundhedsskadelige virkninger. 

Det er dog ofte svært for emballageproducenterne at sikre sig, de overholder loven, og den udbredte brug af genbrugspapir i deres emballageproduktion gør det ikke nemmere.

For selvom producenterne ikke selv tilsætter problematiske kemikalier til deres fødevareemballage, kan der være nogle rester i genbrugspapiret.

Om den nye metode

Den nye metode benytter sig af levende celler til at screene fødevareemballage for effekter af kemikalier.

Det gør metoden ved at udsætte cellerne for opløsninger, der indeholder de kemikalier, som er i emballagen.

Det vil sige, at de levende celler kan fortælle forskere, om der eksempelvis er kræftfremkaldende eller hormonforstyrrende stoffer i emballagen, og forskere kan efterfølgende bedre finde du af, hvilke kemikalier det drejer sig om.

De er svære at finde, fordi producenterne sjældent ved, hvad de skal lede efter.

»Når det gælder pap-og papiremballage, har vi et stort hul i vores data. Derfor er der behov for mere fokus på området og metoder til effektivt at screene emballagen for potentielt problematiske kemikalier, der kan komme ind i fødevarerne,« siger Anne Marie Vinggaard.

Teknik screener emballage for kemikalier

Problemet med nuværende tests er, at de ikke screener for ukendte kemikalier, og at de ikke måler en effekt.

I stedet er forskere nødsaget til at lede efter specifikke kemikalier for at afgøre, om de er i emballagen eller ej.

Den nye strategi benytter sig af otte forskellige celletests, der, kombineret med avancerede kemiske analyser, kan give forskerne en idé om:

  • Dels tilstedeværelsen af hidtil ukendte kemikalier, man ikke vidste var til stede i emballagen.
  • Dels nye effekter af eksisterende kemikalier, som man ikke kendte.

»Der er et stort behov for at vi får mere fokus på emballageområdet, og specielt er der behov for mere fokus på papir- og papemballage,« siger Anne Marie Vinggaard. 

»Historien har vist, at flere kemikalier, som rigtig mange mennesker er eksponeret for i dag, oprindeligt stammer fra emballage. Derfor bør det sikres, at vi mennesker ikke unødigt bliver udsat for problematiske kemikalier via den kilde.«

kemi pizzabakker farligt afsmitning emballage pap papir stoffer hormonforstyrrende

Brug af fødevareemballage, eksempelvis plastik, er generelt reguleret i EU, men når det kommer til pap- og papiremballage, er der kun ganske få regler og regulativer. (Foto: Shutterstock)

Ny måde at screene for skadelig kemi

Den nye metode kan blive brugt af både forskere, producenter af fødevareemballage samt dem, der skal regulere fødevareemballageindustrien.

Det vurderer professor mso Henriette Selck fra Institut for Naturvidenskab og Miljø på Roskilde Universitet (RUC).

»Det er en ny og meget spændende måde at screene for skadelige stoffer i fødevareemballage på. Vi er ofte udfordrede på, at vi ikke kender alle de stoffer, der er i emballagen, og denne metode kan hjælpe os med at finde dem, selvom vi ikke ved, hvad vi skal lede efter,« siger Henriette Selck, der ikke har deltaget i det nye studie. 

»Så skal man selvfølgelig efterfølgende undersøge, hvor meget af de fundne kemikalier der bliver overført til fødevaren.«

Metoden kan bruges industrielt

Professoren fra RUC mener også, at metoden kan bruges andre steder end i forbindelse med fødevareemballage.

Blandt andet ser hun et potentiale i at bruge metoden til at screene for kemikalier i pap og papir, som kommer på lossepladsen.

»Her vil man kunne bruge metoden til at identificere stoffer, som potentielt kan komme ud i miljøet,« siger Henriette Selck.

Her er de kemikalier, som helst ikke skal være i fødevareemballage og fødevarer

Fluorstoffer er mistænkt for at være både kræftfremkaldende og hormonforstyrrende. De er fundet i blandt andet pizzabakker, popcorn og kagepapir.

Bisphenol A er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Bisphenol A er fundet i blandt andet dåser til flåede tomater og er forbudte i emballage til fødevarer til små børn.

Mineralske olier er mistænkte for at være kræftfremkaldende og findes især i genbrugspap og genbrugspapir.

Pesticider er sprøjtemidler, som bruges på afgrøder.

Phthalater er blødgørende stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Stofferne findes typisk i plastik.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og her kan du læse mere om billedet herunder, der viser tegn på en planets fødsel. Det gule knæk i midten menes at være stedet, hvor planeten er under dannelse.