Nu findes Star Treks Tricorder i virkeligheden
Kilde: 
21 april 2017

En læge og ph.d. i ingeniørvidenskab har netop vundet 17,5 millioner kroner i en international konkurrence for at fremstille det bedste bud på et håndholdt apparat, der kan diagnosticere patienter og sende informationer videre til en læge. Det skriver ing.dk.

Apparatet vejer under 2,7 kilo, kan håndteres af personer uden faglig viden indenfor medicin, og det kan diagnosticere vidt forskellige sygdomme.

Et sådant apparat har ellers været ønsketænkning, siden det først optrådte i tv-serien Star Trek. Men nu skal prototyperne gøres klar til at komme på markedet.

Det sker, efter konkurrencen Qualcomm Tricorder XPrize har kåret to vindere, som har skabt de bedste udgaver af tricorderen. Læs mere om konkurrencen og konceptet i artiklen 'Udskift lægen med en tricorder'.

Den største pengepræmie gik til firmaet Basil Leaf Technologies, der har udviklet prototypen DxtER, der kan opdage 13 forskellige sygdomme og lidelser såsom mellemørebetændelse, atrieflimren, grå stær, diabetes og leukopeni. 

LÆS OGSÅ: Ny robot er bedre til at operere end læger

Af konkurrencehensyn er der ikke mange detaljer om DxtER, men holdet bag har fortalt, at den fungerer ved hjælp af en kunstig intelligens, som har lært at diagnosticere ud fra flere års empiri indenfor klinisk medicin med dataanalyse af ægte patienter med forskellige lidelser.

Den anden vinder af konkurrencen er Dynamical Biomarkers Group, der har lavet apparat som man kan sætte sin telefon i.

Anlægget har tre moduler bestående af en monitor til overvågning af vitale livsfunktioner, udstyr til at teste blod og urin samt et såkaldt smart scope-modul. Alle tilkoblet mobiltelefonen, der analyserer de indsamlede data og præsenterer resultatet for brugeren. Yderligere tekniske detaljer er der desværre ingen af i øjeblikket.

ams

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.