Første forsøg med mennesker: Stress kobles til gråt hår - men ikke permanent
grå hår stress

Et lille studie med 14 deltagere har vist, at stress kobles til risikoen for grå hår hos nogle deltagere. (Foto: Shutterstock)

Et lille studie med 14 deltagere har vist, at stress kobles til risikoen for grå hår hos nogle deltagere. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
28 juni 2021

Det går for langt de fleste af os kun en vej med håret, og det er mod de grålige toner.

Forskerne har længe set tegn på, at stress kunne fremskynde processen, men hidtil har man endnu ikke observeret den sammenhæng andre steder end i mus. Indtil nu.

Det er pigmentet melanin – eller manglen på dette – der resulterer i de grå stænk. Som alderen skrider frem, stopper hårsækkene med at producere pigment, og farven forsvinder fra hår-stråene.

I et lille studie med 14 frivillige har forskere nu fundet tegn på, at stress også kan stoppe hårsækkenes melanin-produktion. Og blandt de 14 deltagere observerede forskerne tilmed, at produktionen kunne startes igen, da forsøgspersonens stressniveau faldt. Hvilket fik farven tilbage i hårstråene.

Det skriver ScienceAlert.

Forskerne skannede deltagernes hårstrå og analyserede dem for at finde tegn på pigmenttab. Sammen med stress-dagbøger lavet af en håndfuld af deltagerne over et år kunne forskerne finde en kobling mellem stresscyklusser og skift i hårets pigmenter i nogle af forsøgsdeltagerne.

»Det var et individ, der tog på ferie, og fem af den persons hårstrå skiftede tilbage til mørk under den ferie, synkroniseret i tid,« siger Martin Picard, der er lektor i adfærds-medicin ved Columbia University i USA.

Men der er ikke meget håb for, at det grå guld vil få de gyldne lokker tilbage, hvis de bare slapper mere af:

»Vi tror ikke, at stressreducering hos en 70-årig, der har været gråhåret i årevis, vil mørkne deres hår igen, eller at stressforøgelse hos en 10-årig vil være nok til at gøre barnets hår gråt,« siger Picard.

Studiet er udgivet i eLife.

tkt

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.