Nu er det bevist: Aber på slankekur lever længere
Kilde: 
20 januar 2017

Slankekurens effekter på levealder har været en varm videnskabelig kartoffel i 30 år. Nu skulle den være god nok: Rhesusaber på slankekur lever længere og sundere.

Det meddeler University of Wisconsin-Madison i en pressemeddelelse.

Det kan lyde underligt, at netop dét spørgsmål har optaget forskerne i så mange år. Det skyldes, at to amerikanske forskerhold fra henholdsvis Wisconsin-Madison-universitetet og National Institute on Aging i årtier har produceret resultater, som var i direkte modstrid med hinanden.

LÆS OGSÅ: Genetisk kobling: Spis mindre, og lev længere

Det begyndte med forsøg på blandt andet mus og fluer, som viste, at en kalorielet(tere) kost kunne hjælpe dyr med at leve op til 40 procent længere. I 1980'erne søsatte de to forskerhold så langtidsstudier for at finde ud af, om disse resultater kunne overføres til rhesusaber.

Rhesusaber tilhører slægten makakaber og er særligt velegnede som forsøgsdyr, fordi deres genom minder ekstremt meget om menneskers - omkring 93 procents sammenfald. De ældes også omtrent ligesom mennesker med gråt hår, gradvist hårtab samt løbende kognitiv funktionsnedsættelse.

Tilsammen har de to forskerhold indsamlet data fra næsten 200 aber, og flere af forsøgsaberne lever stadig, selvom de er over 40 år, og den gennemsnitlige levealder for rhesusaber i fangenskab er omkring 26.

LÆS OGSÅ: Spis nordisk og lev længere

Imidlertid er de to forskerhold, indtil nu, kommet frem til vidt forskellige resultater.

Mens helseaberne fra University of Wisconsin-Madison har levet længere end dem, der har spist, hvad der passede dem, ligesom de har haft nedsat risiko for at udvikle kræft eller type-2-diabetes, så har man hos National Institute on Ageing ikke set en lignende forskel. Godt nok var aberne på den kalorielette diæt marginalt sundere, men der var ingen statistisk signifikant forskel, når det kom til levealderen.

»Disse modstridende resultater har kastet en skygge af tvivl over, hvorvidt man kan overføre kalorieindtag som en måde at forstå aldring, og hvad der skaber aldersbetinget sårbarhed over for bestemte sygdomme,« udtaler adjunkt Rozalyn Anderson fra University of Wisconsin-Madison i pressemeddelelsen.

LÆS OGSÅ: Forskere: Spis som en japaner og lev længere

Men nu er de to uenige forskerhold gået sammen for at afgøre disputten én gang for alle. Deres fælles resultater kan læses i et nyt studie i det velansete videnskabelige tidsskrift Nature.

Forskerne har finkæmmet al deres data i fællesskab, og de mener nu at vide, hvorfor de to sideløbende studier har produceret modstridende resultater.

  • For det første fik forsøgsaberne reduceret deres kalorieindtag ved forskellige aldre, og komparative analyser viser, at kaloriereduktion har større effekt for ældre aber end yngre. I forsøg med gnavere har det ellers vist sig nyttigt at påbegynde slankekuren i en ung alder.
  • For det andet spiste aberne med frikort til buffeten generelt mindre hos National Institute on Aging end hos UW-Madison, hvilket gjorde forskellen på dem og slankeaberne langt mindre udtalt.
  • For det tredje var abernes kost i løbet af de to studier vidt forskellig. Aberne fra NIA spiste naturprodukter, mens UW-Madisons aber spiste forarbejdet mad med et større sukkerindhold, hvorfor disse aber også var mere velpolstrede.
  • Endelig var der tydelige kønsforskelle. Hunaberne havde mindre gavn af den kalorielette kost, blandt andet fordi de var mindre sårbare over for fedmerelaterede sygdomme end hannerne. Denne opdagelser er, mener forskerne, formentlig overførbar til mennesker.

LÆS OGSÅ: Forsker: Tab dig effektivt med simpel, matematisk formel

Lang historie kort: Kaloriereduktion kan forlænge primaters liv (med op til tre år) og gøre dem sundere, og det er sandsynligt, at denne konklusion kan overføres til mennesker. Det er dog ligeledes sandsynligt, at de opdagede forskelle omkring alder, køn og kosttype også gælder for mennesker.

Alt er dog ikke fryd og gammen mellem de to forskerhold, som stadig er uenige på flere punkter - for eksempel om, hvor stor en kaloriereduktion der er optimal. Men nu har de i det mindste fundet fælles fodslag at forske videre på.

LÆS OGSÅ: Forskere til raske overvægtige: Drop slankekuren

LÆS OGSÅ: Forskere har fundet den mest effektive slankekur

jo

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.