Novo Nordisk Fonden uddeler 75 mio. kr. til forskning i bæredygtighed og sundhed

Udvikling af bæredygtige batterier baseret på svampe og en ny metode til at filtrere kemikalier og medicinrester fra spildevand.

Det er omdrejningspunkter i to af de projekter, der netop har modtaget støtte gennem Novo Nordisk Fondens Interdisciplinary Synergy Programme, skriver Fonden i en pressemeddelelse. 

Programmet støtter nytænkende tværdisciplinær forskning indenfor bioteknologi og sundhed. I alt har fonden uddelt 75 mio. kr. fordelt på fem projekter.

De to bevillinger inden for bæredygtighed er givet til

  • Lektor Jens Laurids Sørensen fra Institut for Kemi og Biovidenskab, Aalborg Universitet.
  • Og professor Claus Hélix-Nielsen fra Institut for Vand og Miljøteknologi, Danmarks Tekniske Universitet.

De tre øvrige bevillinger har fokus på sygdomme og er givet til:

  • Professor Peter Balling fra Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet, der vil udvikle nye teknikker til at måle mængden og fordelingen af den afgivne stråling ved en kræftbehandling.
  • Lektor Jesper Nylandsted fra Kræftens Bekæmpelse, der vil skabe en bedre forståelse af kroppens reparationsmekanismer.
  • Og professor Ian Hickson fra Institut for Cellulær og Molekylær Medicin, Københavns Universitet, der vil undersøge defekter i syge kromosomer med sigte på udvikling af nye forebyggende og diagnostiske procedurer til behandling af sygdomme. 

fghs

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk