Se kortet: Nordjyderne spiser mest usundt, og københavnerne drikker mest
Kilde: 
19 december 2018

Der er store regionale forskelle på, hvordan danskerne spiser, og hvor meget de drikker.

Nordjyderne spiser mest usundt, mens indbyggere i hovedstadsområdet drikker mest, viser undersøgelsen 'Danskernes Sundhed' blandt andet.

Det står der i en pressemeddelelse fra Statens Institut for Folkesundhed, der har udarbejdet undersøgelsen.

  • Næsten hver femte nordjyde (19,1) procent har et usundt kostmønster, forstået som kost med et lavt indtag af grøntsager, frugt og fisk og et højt indtag af mættet fedt
  • I Region Hovedstaden har lidt over 12 procent et usundt kostmønster
  • Til gengæld overskrider 8,4 procent af indbyggerne i Region Hovedstaden Sundhedsstyrelsens højrisikogrænse ved indtagelse af alkohol, nemlig maksimum 21 genstande om ugen for mænd og 14 genstande for kvinder.
  • I Nordjylland overskrider 5,5 den grænse

»Vi ved, at akademikere og folk med lange uddannelser drikker mere alkohol end folk med mellemlange og korte uddannelser. Folk med lange uddannelser spiser til gengæld sundere. Og da der er flere akademikere i hovedstadsområdet end i Nordjylland, kan det være med til at forklare forskellen,« udtaler Anne Illemann Christensen, forskningschef ved Statens Institut for Folkesundhed.

Undersøgelsen giver dog intet sikkert bud på, hvorfor der er disse regionale forskelle.

sundhed regioner folkesundhed SIF SDU

Kortet viser andelen med et usundt kostmønster i procent. Den mørkeste grønne er der, hvor indbyggerne lever mest usundt. Den gule er der, hvor folk spiser sundest. (Illustration: SIF)

sundhed regioner folkesundhed SIF SDU

Kortet viser andelen, der overskrider Sundhedsstyrelsens højrisikogrænse for alkoholindtagelse i procent. Den mørkeste grønne indikerer områder, hvor flest indbyggere overskrider grænsen. Den klare gule er der, hvor færrest drikker for meget. (Illustration: SIF)

ele

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.