Behandlingen af akut leukæmi – bedre kendt som blodkræft – er blevet bedre de seneste 15 år. Faktisk er overlevelsestallet siden årtusindeskiftet steget fra 39 til 58 procent – men kun for højtuddannede.
For danskere med korte eller mellemlange uddannelser har overlevelsestallet holdt sig mellem 30 og 40 procent.
Det er forskere fra Aarhus Universitetshospital, der har afdækket forskellen mellem kræftpatienter. De peger på, at en af årsagerne kan være, at de højtuddannede patienter dobbelt så ofte som de lavtuddannede får foretaget stamcelletransplantation tidligt i behandlingsforløbet.
»Vi har nogle forslag til, hvorfor vi ser det, som vi gør. Et af dem er, at vi som læger ikke er gode nok til at møde patienterne på det niveau, hvor de befinder sig, og derfor forstår de lavtuddannede patienter måske ikke, hvorfor de skal vælge en stamcelletransplantation. Derfor vælger de den muligvis fra på den baggrund,« forklarer læge og ph.d. Lene Sofie Granfeldt Østgård fra Aarhus Universitetshospital.
Kræftbehandling er krævende for patienter
Udover at de højtuddannede oftere får stamcelleterapi, kan forklaringen også ligge i, at kræftbehandling kræver meget af patienterne selv.
\ Årets Danske Forskningsresultat
- Videnskab.dk’s forskningspris.
- Nominerede resultater vælges ud af Videnskab.dk’s redaktion.
- Prisdysten afgøres ved en læserafstemning, som slutter 2. januar 2018.
- Læs mere om prisen og kriterier for indstillingerne her.
De skal være opmærksomme på beskeder i e-boksen fra hospitalet og have overskud til at tage medicin, som giver voldsomme bivirkninger. Derfor risikerer man let at blive hægtet af et kræftforløb.
Løsningen på problemet kan muligvis være at gøre behandlingen mere simpel for patienterne – for eksempel ved at tænke i nye, teknologiske løsninger, som kan gøre det lettere for patienterne at overskue deres behandlingsforløb.
Du kan læse mere om studiet i den oprindelige artikel på Videnskab.dk eller læse mere om de andre nominerede til Årets Danske Forskningsresultat 2017 herunder.
Under artiklen kan du også afgive din stemme til den forskergruppe, som efter din mening har fortjent at vinde Årets Danske Forskningsresultat 2017.
\ Forskerne bag resultatet:
Lene Sofie Granfeldt Østgård, MD, ph.d. Hæmatologisk Afdeling og Klinisk Epidemiologisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital
Jan Maxwell Nørgaard, MD, dr.med Hæmatologisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital
Mette Nørgaard, MD, ph.d. Klinisk Epidemiologisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital
Bruno C.Medeiros, MD Stanford University, School of Medicine, Stanford, California, USA
Lone Smidstrup Friis, MD, ph.d. Hæmatologisk Afdeling, Rigshospitalet
Marianne Severinsen, MP, ph.d. Hæmatologisk Afdeling, Aalborg Universitetshospital
Claus Werenberg Marcher, MD, ph.d. Hæmatologisk Afdeling, Odense Universitetshospital
Claudia Schoellkopf, MD, ph.d. Hæmatologisk Afdeling, Herlev Universitetshospital