Nogle mennesker kan skabe en 'tordenlyd' i deres ører, bare ved at spænde en muskel
tensor tympani øret rumlen susen torden lyd

»Lol, jeg antog bare, at alle kunne gøre det,« lyder det fra brugeren Dion Delaney i kommentarfeltet på et Twitter-opslag af den italienske ingeniør Massimo. (Foto: Shutterstock)

»Lol, jeg antog bare, at alle kunne gøre det,« lyder det fra brugeren Dion Delaney i kommentarfeltet på et Twitter-opslag af den italienske ingeniør Massimo. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
05 marts 2020

Kan du få det til at lyde som et lille tordenvejr inde i øret ved at spænde din egen øremuskel?

Et Twitter-opslag har i disse dag fået hundredvis af mediebrugere til at skyde kæben i grinagtige grimasser i forsøget på at producere den omtalte lyd.

Det er Science Alert, som kan berette om den gamle viden om øret, der nu igen vækker nysgerrighed.

»En del af befolkningen kan bevidst kontrollere deres tensor tympani, der er en muskel inde i øret. Når musklen trækkes sammen, producerer den vibrationer og lyd. Lyden beskrives ofte som en slags rumlen,« skriver den italienske ingeniør Massimo på sin Twitter-profil, hvor han løbende deler facinerende videnskabelige fund. Opslaget kan ses nedenfor. 

Ingeniøren inddeler dermed befolkningen i dem der 'kan' fremkalde lyden bevidst, og dem der 'ikke kan'.


At nogle mennesker kan aktivere musklen tensor tympani er langt fra ny viden. Ifølge ScienceAlert skrev fysikeren Johannes Müllers allerede i 1842 om fænomenet i grundbogen Elements of Physiology Volume 2.  

Udover at producere fascinerende lyde er tensor tympani en vigtig del af vores hørelse. Musklen reagerer nemlig, når meget høje lyde finder vej ind i øregangen. Den menes at beskytte cellerne i det indre øre mod skade, skriver Science Alert.

Samtidig hjælper den efter sigende mennesker med tydeligere at høre højfrekvente lyde, og så er den med til at dæmpe vores egne kropslyde såsom hoste- og tyggelyde. Sandsynligvis, så vi ikke bliver døve af vores egen krop, skriver Science Alert.

Er du en af de uheldige i 'kan-ikke-lejren', er der hjælp at hente:

Du skal ifølge ScienceAlert lave et stort og dybt gab. Ahhh… Under gabet kan du måske høre en rumlende lyd - lidt som den lavfrekvente støj man møder i en flykabine. Dét skulle være lyden af din tensor tympani muskel, som trækker sig sammen, skriver Science Alert.

 

 

Yes, det er meget nemt! Og lyden af kabinen i et fly er maget rammende :-)

Nej, hvad snakker I om?!

Jeg er ikke helt sikker..

 

 

al

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.