Nogle kvinder mærker babyen sparke længe efter fødslen

De fleste gravide kvinder mærker deres babyer sparke. For nogen bliver det ved, efter at fødslen er overstået. (Foto: Shutterstock)

De fleste gravide kvinder mærker deres babyer sparke. For nogen bliver det ved, efter at fødslen er overstået. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
26 november 2019

De første par gange man som gravid mærker sit spædbarns sparken i maven, er det en rørende oplevelse. Senere kan det blive en anelse anstrengende. Og hvis det fortsætter efter fødslen, kan det ligefrem virke lidt bizart.

Men ifølge et lille nyt studie, der endnu ikke er peer reviewed, men som New Scientist har beskrevet, oplever flere mødre fortsat at mærke deres baby sparke, efter at fødslen er overstået.

Forskere fra Monash University er i en rundspørge kommet frem til, at 40 procent af en gruppe på 197 tidligere gravide kvinder har oplevet såkaldte ’fantom-fosterspark’.

Sparkene optræder i gennemsnit gennem 6,8 år efter, at fødslen har fundet sted, og 20 procent af kvinderne, som var udsatte for det, oplevede det dagligt. En enkelt kvinde fortsatte med at opleve de forvirrende fantomspark gennem hele 28 år.

De fleste kvinder forbinder fantomsparkene med noget positivt og lidt nostalgisk. Men for kvinder, der har gennemgået ulykkelige og traumatiske fødselsforløb, kan smerterne skabe negative følelser.

LÆS OGSÅ: Kontroversielt studie: - Danske kvinder topper i druk under graviditet

Det er endnu uvist, hvorfor fantomspark som disse finder sted.

Psykiater Philip Corlett fra Yale School of Medicine, der ikke har deltaget i studiet, vurderer, at det kan hænge sammen med, at man som mor fortsat har en forventning om at mærke sparkene, selv efter at fødslen er overstået.

Susan Ayers, der forsker i mødre og børns sundhed ved City University of London, som heller ikke har deltaget i det nye studie, mener, at det nye studies resultater kan være en anelse skævvredede, da kvinder vil være mere tilbøjelige til at tilmelde sig undersøgelsen, hvis de selv har oplevet fænomenet.

Det upublicerede studie om fostrenes fantomspark kan læses i sin fulde længde på preprint-serveren Psyarxiv.com.

LÆS OGSÅ: Teori - Derfor får man fødselsdepression

LÆS OGSÅ: Hvornår kan mænd blive gravide?

jsj

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.