Nødder mindsker risiko for hjertesygdomme og kræft
Kilde: 
05 december 2016

Hvis du spiser en håndfuld nødder om dagen, kan det mindske risikoen for, at du får hjertesygdomme, kræft eller dør tidligt. Det peger et nyt stort studie fra Imperial College London på, skriver The Telegraph.

Den engelske forskning viser mere præcist, at minimum 20 gram nødder dagligt kan gøre risikoen for hjertesygdom næsten 30 procent mindre, mens risikoen for kræft bliver 15 procent mindre. Risikoen for tidlig død bliver 22 procent mindre.

Ifølge studiet ser de knasende sunde snacks også ud til mindske risikoen for diabetes med hele 40 procent.

Forskerne har vist sammenhængen ved at analysere data fra 29 studier med mere end 800.000 deltagere.

I studierne har forsøgspersoner spist både valnødder, mandler, hasselnødder, cashewnødder, pistachienødder, pekannødder, paranødder og jordnødder. Alle nødderne så ud til at beskytte mod hjertesygdom og tidlig død.

»Nødder og jordnødder har et højt indhold af fibre, magnesium, flerumættet fedt - næring, der er gavnligt i forhold til at mindske riskoen for hjerte-kar-sygdomme, og som kan reducere kolesterolniveauer,« siger en af studiets forfattere, videnskabelig assistent Dagfinn Aune fra Imperial College London, til The Telegraph.

»Nogle nødder, især valnødder og pekannødder, har også et meget højt niveau af antioxidanter, hvilket kan bekæmpe oxidativ stress og muligvis reducere risikoen for kræft.«

Studiet viste ingen yderligere effekt af at spise mere end de 20 gram nødder dagligt.

Studiet er udgivet i det videnskabelige tidsskrift BMC Medicine.

sbl

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.