'Nocebo-effekten': Mange af coronavaccinens bivirkninger skyldes ikke vaccinen, ifølge studie
coronavaccine bivirkninger placebo

Ifølge et amerikansk studie skyldes en betydelig del af bivirkningerne, som folk oplever efter at have modtaget coronavaccinen – især hovedpine og udmattelse - formentlig noceboeffekten. (Foto: Shutterstock).

Ifølge et amerikansk studie skyldes en betydelig del af bivirkningerne, som folk oplever efter at have modtaget coronavaccinen – især hovedpine og udmattelse - formentlig noceboeffekten. (Foto: Shutterstock).

Kilde: 
21 januar 2022

En øm arm, træthed og hovedpine.

Mange har oplevet forskellige slags bivirkninger efter at have modtaget COVID-19-vaccinen i løbet af det seneste år.

Nu har amerikanske forskere sammenlignet forskellige vaccinestudier, hvor nogle fik vaccinen, mens andre fik en sprøjte med placebo.

Begge grupper fik bivirkninger.

Det skriver forskning.no.

Julia Haas fra Harvard Medical School og hendes kollegaer så nærmere på data fra 12 studier med i alt 45.000 deltagere.

Ifølge resultaterne var der flere rapporteringer om bivirkninger blandt dem som fik vaccinen, men der var stadig en betydelig andel forsøgsdeltagere, der modtog en placebovaccine, som meldte om bivirkninger.

Over to tredjedele af dem, der modtog coronavaccinen, fik ondt i armen efter første stik, og endnu flere meldte om ondt i armen efter andet stik.

I placebogrupperne var tallene henholdsvis 16 og 11 procent.

Når man så på bivirkninger som hovedpine og udmattelse, var grupperne tættere på hinanden.

35 procent af placebomodtagerne fik disse bivirkninger efter første dosis og 32 procent efter anden dosis.

For coronavaccine-modtagerne var tallene 46 procent efter første sprøjte og 60 procent efter anden sprøjte.

Ifølge de amerikanske forskere peger det på, at en betydelig del af bivirkningerne, som folk oplever efter at have modtaget coronavaccinen – især hovedpine og udmattelse - formentlig skyldes 'noceboeffekten'.

Placeboeffekten handler om, at man får en positiv virkning i kroppen efter at have fået en behandling, som egentlig ikke virker.

Noceboeffekten handler omvendt om at opleve negative effekter – som eksempelvis bivirkninger - efter en 'falsk' behandling med saltvand.

Forskerne vurderer, at omkring 75 procent af bivirkningerne efter første dosis skyldes noceboeffekten, mens antallet ved anden dosis er omkring 50 procent, skriver forskning.no.

Studiet er publiceret i JAMA Network Open.

sta

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.