Nedslående rekord: CO2-indhold i luften er højere end nogensinde før
Kilde: 
17 juni 2016

Indholdet af CO2 i luften er steget stødt år for år siden den industrielle revolution for alvor tog fat. Og nu kan det konstateres, at vi har ramt en ny, nedslående klimarekord.

Målinger fra the South Pole Observatory viser nemlig, at det sidste sted på jorden, Antarktis, som ellers har holdt CO2-niveauet nede, nu har overgivet sig. For første gang i fire millioner år er der også her, som på resten af Jorden, et indhold af 400 CO2-molekyler for hver én million luftmolekyler, skriver theguardian.com.

»Stigningen af kuldioxid er overalt, selv så langt væk som du kan nå fra civilisationen,« siger Pieter Tans, der er forsker ved Environmental Science Research Laboratory til theguardian.com.

Andelen af CO2-molekyler i atmosfæren hænger altså sammen med befolkningstætheden, men yderområderne vil blive indhentet af luftforureningen før eller siden.

 »Hvis man udleder kuldioxid i New York, vil en brøkdel af det være i luften på Sydpolen året efter,« forklarer Pieter Tans.

Målingerne betyder, at Jorden samlet set, har krydset CO2-grænsen, med 400 CO2-molekyler for hver én million luftmolekyler, permanent. Reguleringer af CO2-udledninger kan godt nedbringe tallet igen, men ikke i vores levetid, skriver theguardian.com.

Den globale opvarmning har resulteret i, at den arktiske havis er svundet 13,4 procent ind per årti siden 1970'erne, og over de seneste 120 år er temperaturerne på globalt plan steget med 1,8 grad i gennemsnit.

Et netop nyudgivet studie viser, at temperaturstigningen vil være på hele 8 grader i 2300, hvis ikke CO2-udledningerne reduceres.

På climatecentral.org kan du læse mere om de nye målinger.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.