CO2-indhold i luften krydser nedslående grænse
Kilde: 
17 juni 2016

Indholdet af CO2 i luften er steget stødt år for år siden den industrielle revolution for alvor tog fat. Og nu kan det konstateres, at vi har ramt et nyt, nedslående højdepunkt.

Målinger fra the South Pole Observatory viser nemlig, at det sidste sted på jorden, Antarktis, som ellers har holdt CO2-niveauet nede, nu har overgivet sig. For første gang i fire millioner år er der også her, som på resten af Jorden, et indhold af 400 CO2-molekyler for hver én million luftmolekyler, skriver theguardian.com.

»Stigningen af kuldioxid er overalt, selv så langt væk som du kan nå fra civilisationen,« siger Pieter Tans, der er forsker ved Environmental Science Research Laboratory til theguardian.com.

Andelen af CO2-molekyler i atmosfæren hænger altså sammen med befolkningstætheden, men yderområderne vil blive indhentet af luftforureningen før eller siden.

 »Hvis man udleder kuldioxid i New York, vil en brøkdel af det være i luften på Sydpolen året efter,« forklarer Pieter Tans.

Målingerne betyder, at vi skal vænne os til, at Jorden samlet set har krydset CO2-grænsen med 400 CO2-molekyler for hver én million luftmolekyler. Reguleringer af CO2-udledninger kan godt nedbringe tallet igen, men ikke i vores levetid, skriver theguardian.com.

Den globale opvarmning har resulteret i, at den arktiske havis er svundet 13,4 procent ind per årti siden 1970'erne, og over de seneste 120 år er temperaturerne på globalt plan steget med 1,8 grad i gennemsnit, skriver The Guardian.

Et netop nyudgivet studie advarer om, at temperaturstigningen kan blive på hele 8 grader i 2300, hvis ikke CO2-udledningerne reduceres.

På climatecentral.org kan du læse mere om de nye målinger.

I artiklen 800.000 års klimaforandringer fortalt på 3 minutter kan du læse om, at det atmosfæriske CO2-niveau på nuværende tidspunkt er højere, end det har været i flere millioner år. Går vi mange millioner år tilbage i tiden, har både CO2-niveauet og temperaturen dog været væsentligt højere end i dag, hvilket du kan læse om i artiklen Sådan har klimaet forandret sig over millioner af år.

Artiklen er rettet 4. marts 2020 for at præcisere, at CO2-niveauet har været højere for mange millioner af år siden.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.