Natarbejdere kan være i større risiko for tre store kræftformer
07 maj 2019

Natarbejdere lader til at være i større risiko for kræft i brystet, prostata, tyk- og endetarm. Især hvis de arbejder mange nattevagter i træk, lyder en ny konklusion fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO. 

Det skriver Kræftens Bekæmpelse i en pressemeddelelse.

WHO har nedsat en ekspertgruppe på 27 specialister fra 16 lande, som har gennemgået eksisterende forskning i sammenhængen mellem kræft og natarbejde. Den nye gennemgang var nødvendig, fordi der i de seneste år er komme mange nye højkvalitets-studier på området, skriver International Agency for Research on Cancer under WHO.

»Tidligere har man især haft fokus på, at kvinder, der arbejdede om natten, kunne få brystkræft, men den nyeste forskning peger på, at mænd også kan få kræft af natarbejde. Det er en udfordring, man skal tage alvorligt,« siger Johnni Hansen, seniorforsker ved Kræftens Bekæmpelse, i pressemeddelelsen.

Nogle af Johnni Hansens egne undersøgelser indgår i ekspertgruppens vurdering, som lige er blevet udgivet i tidsskriftet Lancet Oncology. 

LÆS OGSÅ: Gravide med natarbejde får oftere spontane aborter

Statistik

I Danmark har mellem 10-15 pct. af arbejdsstyrken natarbejde.

Til sammen rammes mere end 14.000 danskere hvert år af enten brystkræft, prostatakræft, tyktarms- og endetarmskræft.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

»Risikoen afhænger af en række forskellige faktorer. Især antallet af nattevagter i træk og i nogen grad af det antal år, man har arbejdet om natten,« siger seniorforskeren ifølge Kræftens Bekæmpelse.

Den mulige sammenhæng mellem natarbejde og de tre kræftformer bliver forklaret med, at natarbejdere bliver udsat for lys om natten.

Lyset forstyrrer vores naturlige døgnrytme og dermed de biologiske processer såsom genopbygning af immunforsvaret, reparation af fejl i vores celler og oprydning af affaldsstoffer, som alt sammen foregår om natten.

LÆS OGSÅ: Hvorfor bliver disse mænd ikke syge af natarbejde?

LÆS OGSÅ: Tyktarmskræft rammer flere unge i rige lande: Stigningen er værst i Danmark​

LÆS OGSÅ: Melatonins effekt på kræft »næsten for god til at være sand«

ast

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.