NASA sender sæd fra mennesker og kvæg ud i rummet
Kilde: 
06 april 2018

Missionen har fået navnet Micro-11, og selvom den måske nok begyndte 1. april, er det ikke en aprilsnar. Den er god nok: 

NASA har sendt frossen sæd fra både menneske og tyr med raket til Den Internationale Rumstation (ISS). Det skriver inverse.com.

Ombord på ISS skal astronauterne ved hjælp af videoudstyr undersøge, hvordan sæden bevæger sig i rummet.

Og hvorfor nu det? I sidste ende handler det om, hvorvidt vi kan få børn i rummet.

»Baseret på tidligere eksperimenter, virker det, som om manglen på tyngdekraft øger sædens mobilitet,« siger Dr. Fathi Karouia, der er ledende forsker på NASA’s rumbiologi-projekt, til Inverse, og fortsætter:

»Det stemmer overens med andre undersøgelser på forskellige organismer, som viser at vægtløshed udløser hurtigere celle-regenerering (genopbygning, red.). Det her projekt er det første til at anvende velprøvede analytiske metoder til at vurdere fertiliteten af menneskelig og bovin (fra kvæg, red.) sæd i rummet.«

Selvom det ikke er første gang, sæd sendes ud i rummet, kan undersøgelsen give ny indsigt i, hvordan længere rumrejser vil påvirke menneskets evne til at reproducere os selv.

Hvis vi virkelig har planer om at rejse til Mars, er det ifølge forskerne vigtigt at undersøge, hvordan sæd og æg vil kunne mødes under vægtløse tilstande.

»Projektet kigger også på den tidlige, fundamentale forskning i vægtløshed. Der er flere arter, som har gennemgået succesfuld parring i rummet, herunder frøer, salamandre, søpindsvin, vandmænd, snegle, japansk risfisk, rundorm og andre akvatiske hvirvelløse dyr,« siger Darrell Waller, der er pressemedarbejder på projektet, til Inverse.com.

ams

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.