Sponseret af Danmarks Tekniske Universitet

DTU er et selvejende universitet med uddannelse, forskning, myndighedsbetjening og innovation.  

Nanosensorer afslører tungmetaller i drikkevand
Hvis man vil undgå, at mennesker bliver forgiftede af tungmetaller fra drikkevand, så skal man kunne spore dem i vandet først. Et forskningsprojekt udvikler nanosensorer, der kan netop det.

DTU Nanotech og University of Alberta har i denne fase af projektet fokus på detektionen af metalionerne, senere vil Grundfos A/S blive mere aktivt involveret I udvikling og test af Hybrid MEMS-sensoren, som Lee MacKenzie Fischer her har afbildet. (Foto: DTU)

DTU Nanotech og University of Alberta har i denne fase af projektet fokus på detektionen af metalionerne, senere vil Grundfos A/S blive mere aktivt involveret I udvikling og test af Hybrid MEMS-sensoren, som Lee MacKenzie Fischer her har afbildet. (Foto: DTU)

Drikkevand skal være rent, men det er det ikke overalt.

I nogle provinser i Indien og Bangladesh er drikkevandet stærkt forurenet med giftige tungmetaller som arsen, der kommer fra industriel forurening, gødning eller fra undergrunden, hvor det vaskes ud ved minedrift.

Et ph.d.-projekt, der udføres i samarbejde mellem DTU, University of Alberta i Edmonton, Canada og Grundfos A/S, vil komme drikkevandet til hjælp.

Det skal nemlig udvikle nanosensorer, som kan spore de usunde tungmetaller..

Tanken er, at man så kan behandle vandet og dermed undgå de forgiftninger, der især rammer befolkningen i Vestbengalen og Bangladesh.

Her vurderes det at op mod 80 millioner mennesker er udsat for arsen i en mængde, der ligger over WHO's grænseværdi på 0,01 mg / liter.

Følsom sonde

»Den 'Hybrid MEMS'-sensor, vi udvikler prototypen af er baseret på 'udligger-princippet'«, forklarer ph.d.-studerende Lee MacKenzie Fischer.

»Udliggeren er en sonde, der udgør selve sensoren og er i kontakt med vandet«.

Sondens overflade er dækket med et stof, der tiltrækker metalioner.

»Når ionerne sætter sig på sondens overflade, vil den bøje sig og i det kredsløb, udliggeren er forbundet til, kan man derefter beregne metalindholdet som en funktion af bøjningen,« siger Lee.

På grund af de særlige fysiske forhold, der gør sig gældende i nanoskala, vil selv et ganske lille indhold af metalioner få sonden til at bøje sig - jo mindre sonden er, jo mere følsom er den og jo færre ioner er nødvendige for at give et udslag.

Fra sonde til mobiltelefon

»I sammenligning med standard-analysemetoder, baseret på elektrokemiske analyser er denne meget effektiv,« understreger Lee.

»Det er ikke nødvendigt at samle vandprøver og bearbejde dem i laboratoriet for at påvise tungmetallerne.«

Mens det normalt er nødvendigt at neutralisere alle andre elektrisk ladede komponenter og bruge en stærk elektrolyt for at få et signal, er fordelen her, at det lag, der tiltrækker metalionerne samtidig beskytter sensoren mod andre påvirkninger.

Rent drikkevand er ikke alle forundt. Nogle steder i Bangladesh og Indien er der giftige tungmetaller i vandet (Foto: colourbox)

Y­dermere kan laget gendannes ved at sende en svag strøm gennem vægtstangen, så omkostningerne nedsættes.

»Når myndighederne skal alarmeres, vil det være naturligt at bruge mobiltelefonteknologi,« forudser Lee.

»Det næste skridt bliver at tage stilling til, om det er muligt at behandle vandet for at uskadeliggøre metalionerne, og om det er nødvendigt at behandle de ramte personer.«

I tilfælde af tungmetal-forgiftninger, der ytrer sig ved hovedpine og opkastninger, og som kan føre til udvikling af kræft og være dødelig, behandler man med kelater, stoffer, der binder sig til metalionerne, som derefter udskilles med urinen.

Ikke kun Indien

Det er ikke kun i udviklingslandene, der er konstateret tungmetaller i drikkevandet, påpeger Lee:

»I søer og floder i Nordamerika finder man kviksølv, ophobet i fisk, og i området omkring Køge Bugt og dele af Jylland har man fundet spor af nikkel i grundvandet.«

Vandkvalitet og vandtilgængelighed er væsentlig, både når det gælder drikkevand og vand, der anvendes i fødevareindustrien.

Fra Grundfos' side var det en væsentlig drivkraft:

»Selv om vi ikke skal regne med at se en færdig sensor før om nogle år, kan vi se en lovende fremtid for nanosensorer til måling af vandkvalitet - og der er især behov for robuste sensorer, der kan bruges online,« siger Anders Bentien fra Grundfos' forskningsafdeling.

Firmaet kontaktede Anja Boisen og Maria Tenje fra DTU Nanotech's Nanoprobe-gruppe, og projektet kom i gang, da Lee mødte Maria Tenje på en konference i Canada.

Selv om Lee's ph.d.-projektet først startede officielt i januar 2008, kom han til Danmark i november 2007:

»Grundfos betalte for mit ophold i perioden indtil projektstarten, så jeg kunne sætte mig ind i elektrokemi og kemi, der er en væsentlig del af projektet.«

Lavet i samarbejde med Danmarks Tekniske Universitet

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om astronautens foto af polarlys, som du kan se herunder.