Når vi lærer noget nyt og holder pause fra læringen, husker hjernen færdigheden langt bedre
hjernen husker bedre holde pauser

Nyt studie tyder på, at det kan være smart at holde mange små pauser, når man er i gang med at lære en ny færdighed. (Illustration: Shutterstock)

Nyt studie tyder på, at det kan være smart at holde mange små pauser, når man er i gang med at lære en ny færdighed. (Illustration: Shutterstock)

Kilde: 
09 juni 2021

Hvad kan 30 forsøgspersoner, der igen og igen skriver '41325' på et keyboard så hurtigt som muligt i 10 sekunder, for derefter at holde 10 sekunders pause, lære os om den menneskelige hukommelse?

En hel del, peger et nyt studie udgivet i Cell Press på. Her har forskerne brugt netop denne metode til at undersøge, hvordan det helt konkret forgår, når pauser gør hjernen bedre til at huske nye færdigheder, skriver Medical Express.

Når vi mennesker lærer nye færdigheder, som for eksempel at skrive en talrække hurtigt, bliver vi dygtigere af at holde hyppige pauser, som er afbrudt af træning. Men hvorfor det præcis forholder sig sådan, har hidtil været uvist. 

En mulig teori har været, at hjernens neurale netværk i pauserne genspiller handlingssekvenserne, så hjernen lærer handlingen. Det er præcis det, der er tilfældet, peger det nye studie på.

»Det her er den første demonstration af vågne neurale gentagelser af en nyligt lært færdighed, som er fremkaldt af, at folk øver sig,« siger studiets førsteforfatter Leonardo G. Cohen, seniorforsker ved National Institute of Neurological Disorders and Stroke, til Medical Express. 

Hjerneskanninger af forsøgspersonerne viste, at de neurale netværk i deres hjerner, der repræsenterer den handlingssekvens, de lige havde udført, blev aktiveret igen og igen i pauserne mellem hurtigskrivningerne – cirka 20 gange så hurtigt, som det reelt tog forsøgspersonerne at skrive talrækken, 'afspillede' hjernen færdigheden. 

Forskernes næste træk bliver at undersøge, hvor stor en rolle pauser spiller, når det gælder børns indlæring af nye færdigheder. 

ast

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.