Derfor kan nogle mennesker høre farver eller smage musik
Nogle mennesker oplever verden anderledes, end de fleste. I denne uges 'Brainstorm' bliver du klogere på fænomenet synæstesi.
3 grøn 6 sort jazz orange sådan fungerer en hjerne med synæstesi brainstorm videnskab

Hos mennesker med synæstesi blander hjernen de forskellige sanseindtryk sammen, og derfor kan både tal, bogstaver og ugedage have bestemte farver. (Foto: Pixabay).

Hos mennesker med synæstesi blander hjernen de forskellige sanseindtryk sammen, og derfor kan både tal, bogstaver og ugedage have bestemte farver. (Foto: Pixabay).

Tænker du på en bestemt farve, når du ser tallet '3'?

Eller synes du, at klassisk musik smager af jordbær?

Det lyder måske som et ret mærkeligt spørgsmål, men faktisk kan hele 1 ud af 23 personer svare ja til et af spørgsmålene ovenfor.

Mennesker med synæstesi oplever nemlig verden anderledes end de fleste og kan for eksempel se farver, når de enten læser eller hører bogstaver, tal eller ugedage.

Denne uges afsnit af 'Brainstorm' undersøger, hvad der sker i hjernen, når man har synæstesi.

Hvad er 'Brainstorm'?

’Brainstorm' er Videnskab.dk’s ugentlige podcast om hjernen - udkommer på mandage i hele 2019.

Brainstorm er sponseret af Lundbeckfonden, som er den største bidragsyder til dansk, offentligt udført hjerneforskning.

Videnskab.dk og Lundbeckfonden deler en ambition om at udbrede viden til alle om hjernen og hjerneforskningen. Brainstorm kan produceres takket være sponsoratet fra Lundbeckfonden. Videnskab.dk har fuld redaktionel frihed i forhold til indholdet.

LÆS OGSÅ: Kan farver give bedre hukommelse?

Synæstesi er IKKE en lidelse

Lad os først få én ting helt på det rene: Synæstesi er ikke en lidelse.

Synæstesi - eller 'samsansning' - er en form for sansemæssig sammenblanding, der gør, at man for eksempel kan høre farver eller smage musik.

Mennesket har fem sanser: Syns-, lugte-, smags-, høre- og følesansen.

Når man har synæstesi kan påvirkningen af én sans, eksempelvis hørelsen, udløse et sanseindtryk i en helt anden sans, eksempelvis synet.

Derfor kan mennesker med synæstesi synes, at klassisk musik smager af jordbær, eller at jazzmusik er orange og lun.

LÆS OGSÅ: Hjernen afkoder musik og sprog vidt forskelligt

Hvad sker der i hjernen?

Forskerne er faktisk ikke helt sikre på, hvad der sker i hjernen, som gør det muligt at høre farver og smage musik.

En teori er, at hjernen udvikles anderledes hos mennesker, som har synæstesi, fortæller Thomas Alrik Sørensen, der er lektor ved Aalborg Universitet og som forsker i synæstesi, til Brainstorm.

Han fortæller meget mere om dette i denne ugens podcast, men lad os lige vende den kort:

Vores hjerne kan sammenlignes med et stort netværk af computere, der kommunikerer ved hjælp af elektriske og kemiske signaler. I de første leveår har vi mange forbindelser i hjernen, men efterhånden bliver de færre, når de ændres og tilpasses.

Teorien er, at denne proces foregår anderledes hos mennesker med synæstesi, og at de derfor som voksne har flere forbindelser end os andre.

LÆS OGSÅ: Dufte, lyde og musik: Hvorfor aktiverer sanser vores hukommelse?

Test dig selv: Har jeg synæstesi?

Hvis du sidder tilbage med en følelse af, at denne artikel handler om dig, så har Thomas Alrik Sørensen et forslag til, hvordan du kan teste dig selv for synæstesi.

  • Det første, du skal gøre, er at finde arsenalet af farveblyanter frem (eller skynd dig ned og købe nogle!) 
  • Dernæst skal du skrive alfabetet med de farver, du synes, bogstaverne har. Måske synes du, at bogstavet 'a' er grønt mens 'm' er turkis?
  • Når du har skrevet hele alfabetet, skal du lægge det væk igen. Gem det i et skab og vent et par uger, inden du gør det hele igen.
  • Synæstesi er konsekvent: Har du valgt de samme farver igen? Hvis du endnu engang har valgt grøn til 'a' og turkis til 'm', så har du muligvis synæstesi.

Du kan blive meget klogere på synæstesi i denne uges podcast, hvor de to værter, Jais Baggestrøm Koch og Asbjørn Mølgaard Sørensen, dykker længere ned i synæstesi-hjernens processer, og hvorfor 80'er-musik kan være ubehageligt, hvis man har synæstesi.

LÆS OGSÅ: Hvordan påvirker farver os?

LÆS OGSÅ: Du kan træne dig til langt bedre sanser

Hjernetema på Videnskab.dk

'Brainstorm' er en del af et større hjerne-tema på Videnskab.dk.

Vi sætter indersiden af hovedet under lup, hvilket også vil resultere i flere artikler om hjernen.

Læs alle vores artikler om hjernen her.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk