Studie dræber myte: Der findes ikke mad med negativt kalorieindhold
Kilde: 
23 april 2019

En fødevare som selleri har et ‘negativt kalorieindhold’ - det betyder, at man bruger flere kalorier på at forbrænde fødevaren, end hvad den indeholder.

Sådan lyder en ganske velbevandret kostmyte.

Der findes bare ikke lige noget, der hedder ‘negativt kalorieindhold’.

Det konkluderer et nyt studie, der er lavet på øgler, skriver LiveScience.

»Uanset hvor mange kalorier, der er i maden, vil du altid få noget ud af den,« fortæller en af forskerne bag studiet, Stephen Secor, der er professor i biologi ved University of Alabama, ifølge LiveScience.

Stephen Secor og hans kolleger har gennemført deres studie på ni såkaldt skægagamer, en altædende australsk øgle, hvis fordøjelsessystem minder meget om menneskers.

LÆS OGSÅ: Forskere: Hold op med at tælle kalorier

Forskerne fik først øglerne til at faste i 10 dage og fodrede dem siden med selleri, som altså af mange påstås at have et negativt kalorieindhold.  

Studiet viste, at øglerne brugte omkring 33 procent af kalorierne fra sellerien til at fordøje den, mens 43 procent af grøntsagen blev udskilt.

I sidste ende bevarede øglerne 24 procent af kalorierne fra sellerien - en fjerdedel af selleriens samlede kalorieindhold.

Dermed har selleri ikke et negativt kalorieindhold, som flere kostguides ellers påstår.  

Studiet er endnu ikke fagfællesbedømt, men det er publiceret på bioRxiv og er tilgængeligt for alle.

LÆS OGSÅ: Så mange kalorier forbrænder du ved sex

LÆS OGSÅ: Hvad er tomme kalorier?

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.