Mytedrab: Tabletter med gavnlige bakterier forebygger ikke rejsediarré
BOGOMTALE: Fokuser i stedet på god hygiejne for at undgå at tilbringe ferien på toilettet.
bakterier tarme rejse danskere maver ferie ræserrøv mælkesyrebakterier tarmflora forbederede

Det er ikke alle sarte danskermaver, som kan holde til de eksotiske bakterier på ferien, som de lokale er vant til. (Illustration: Andreas Erstling, Pinligt Selskab)

Det er ikke alle sarte danskermaver, som kan holde til de eksotiske bakterier på ferien, som de lokale er vant til. (Illustration: Andreas Erstling, Pinligt Selskab)

 

Har du også været 'indlagt' på dit hoteltoilet med strålemås og ubehag i maven, når du har været ude at rejse?

Mytedrab på ForskerZonen

Bogen '100 myter om fordøjelse og kost' er skrevet af Sofie Ingdam Halkjær og Andreas Munk Petersen og udgivet på FADL's forlag. 

Vi udgiver seks mytedrab fra bogen. Se de øvrige mytedrab her.

Du har selvfølgelig fulgt alle de gode rejseråd omkring kun at spise tilberedt mad, drikke vand fra forseglede plastikflasker og vasket og sprittet dine fingre grundigt.

Det eneste, du måske ikke gjorde, var at købe de gavnlige bakterier, som den søde dame på apoteket anbefalede dig for at undgå at ende i denne skrækkelige situation på din rejse. Men kan man virkelig forebygge rejsediarré ved at spise disse bakterier på kapsler?

Højst sandsynligt ikke. Det har videnskaben i hvert fald ikke påvist. En gruppe forskere fra USA udgav i 2013 deres resultater fra et forsøg på 196 sunde og raske mennesker, der skulle rejse.

Gruppen blev opdelt i to, hvor halvdelen fik kapsler med gavnlige bakterier og den anden halvdel en snydekapsel – såkaldt placebo. De blev bedt om at spise kapslerne forebyggende fra tre dage inden afrejse, under rejsen og syv dage efter hjemkomst.

Desværre var der ikke færre i gruppen, der spiste de gavnlige bakterier, der fik rejsediarré (gik du glip af de andre mytedrab fra '100 myter om fordøjelse og kost'? Så læs med her).

Drik rigeligt med væske

Rejsediarré er oftest forårsaget af bakterier som Escherichia coli, men det kan også være slemme bakterier som Salmonella eller Campylobacter. Man kan blive smittet via vand eller madvarer, typisk frugt, grøntsager eller salat, som er skyllet i forurenet vand.

Smitten kan også komme fra ens egne hænder, hvis bakterierne har fundet vej hertil ved for eksempel et toiletbesøg. Bakterierne kan gemme sig alle steder, selv i det dejlige turkisblå vand i poolen eller i isterninger, som køler din fine drink med paraplyen.

ForskerZonen

Denne artikel er en del af ForskerZonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde. Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.
ForskerZonen er støttet af Lundbeckfonden.

Men bare rolig, langt de fleste former for rejsediarré går over helt af sig selv, og der er derfor kun sjældent behov for behandling med for eksempel antibiotika.

Det bedste råd er at drikke rigeligt med væske for at undgå dehydrering. Desværre er de gavnlige bakterier, man kan købe på apoteket ingen mirakelkur mod rejsediarré.

Det er en myte. Omvendt kan de heller ikke skade. Det bedste råd, vi kan give, for at undgå rejsediarré, er at have styr på hygiejnen. Vask og afsprit dine hænder ofte, spis tilberedt mad og drik vand købt i supermarkedet.

Læs flere mytedrab fra '100 myter om fordøjelse og kost' her 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om påfugleedderkoppen, der er opkaldt efter fisken Nemo.