Mytedrab: Et shot ingefær er ikke noget mirakelmiddel
BOGOMTALE: Du behøver ikke tvinge et surt ingefærshot ned, hvis du egentlig ikke bryder dig om det.
ingefær shots ernæring fødevarer mad superfood

Ingefær er godt i både madlavning og te, og der er ikke noget, der tyder på, det er skadeligt at drikke ingefærshots. Men særligt magiske egenskaber har det altså heller ikke. (Foto: Shutterstock)

Ingefær er godt i både madlavning og te, og der er ikke noget, der tyder på, det er skadeligt at drikke ingefærshots. Men særligt magiske egenskaber har det altså heller ikke. (Foto: Shutterstock)

 Ingen brunch på kaffebar uden mulighed for at bestille et par lækre ingefærshots. Ligeledes er der i dag mange, der laver deres egne shots derhjemme som led i en sund livsstil.

Mytedrab på ForskerZonen

Bogen '100 myter om fordøjelse og kost' er skrevet af Sofie Ingdam Halkjær og Andreas Munk Petersen og udgivet på FADL's forlag. 

Vi udgiver seks mytedrab fra bogen. Se de øvrige mytedrab her.

Du drikker dit ingefærshot og føler dig straks bedre tilpas, især fordi det shot nu er nede, og så behøver du forhåbentlig ikke drikke mere den dag.

Skidtet smager surt, og hvis det er at føle sig frisk, at det brænder i munden, samt at dit ansigt er krøllet sammen som en hønserøv, ja, så er du frisk efter et ingefærshot. Men er disse shots sunde?

Et ingefærshot føles nogenlunde som at drikke et glas friskpresset citronsaft, hvilket du blandt andet kan få lov til at opleve på franske morgenmadscafeer, måske ud fra samme overvejelser om, hvor sundt det er.

Du kan i hvert fald få ekstra meget lyst til en pain au chocolat til at tage den grimme smag. Og så er man vel lige vidt.

Ingefær er en knold – og altså hverken en grøntsag, frugt eller rod, som den ellers ofte bliver kaldt. Knolden kan snittes, rives, koges eller bruges frisk, og den findes i vidt forskellige varianter som tørret, i kapsler, på flaske og som krydderi.

Ingefær bliver også lavet til slik, brugt som smagsstof i småkager og er det primære smagsstof i Ginger Beer, som du måske kender fra fredagscocktailen Dark’n’Stormy. Knolden vokser primært i Asien og andre tropiske områder og bruges både som fødevare og som naturmedicin (gik du glip af de andre mytedrab fra '100 myter om fordøjelse og kost'? Så læs med her).

Ingefær kan virke kvalmestillende

Ingefær har i årtusinder været et populært middel mod for eksempel fordøjelsesbesvær, diarré og kvalme, og knolden indeholder også en række sunde vitaminer. Forskning viser ligeledes, at ingefær kan virke kvalmestillende.

Derfor kan kræftpatienter for eksempel have glæde af at spise ingefær mod kvalme og opkast, som kan være en bivirkning af kemoterapi. Også gravide i starten af graviditeten kan døje med kvalme. De tilrådes dog ikke at indtage større mængder ingefær som kosttilskud, da eventuelle bivirkninger i denne situation ikke er godt nok belyst.

Ved forsøg på gravide rotter har store mængder ingefær resulteret i fosterskader og i værste tilfælde abort. Men frisk ingefær i maden eller teen er helt ok. Desuden skal personer, der anvender blodfortyndende medicin, være forsigtige med at spise ingefær. Ingefær virker hæmmende på sammenklistringen af blodplader, og derfor kan det lede til en øget risiko for blødning.

ForskerZonen

Denne artikel er en del af ForskerZonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde. Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.
ForskerZonen er støttet af Lundbeckfonden.

Enkelte videnskabelige studier har desuden vist, at ingefærindtag kan forbedre tilstanden hos patienter med slidgigt ved blandt andet at mindske lettere smerter og stivhed samt øge bevægeligheden. Ingefær indeholder aktive stoffer i form af blandt andet gingeroler, der virker antiinflammatoriske, det vil sige betændelseshæmmende.

Og det er nok medvirkende til, at ingefær er blevet så populært indenfor de seneste år som en del af eksempelvis diæten antiinflammatorisk kost.

Men der er rigtig mange fødevarer, der har gode egenskaber, når man spiser dem. Så ingefær er helt sikkert fornuftigt at spise som en del af en varieret kost.

Summa summarum har din krop ikke specifikt behov for ingefærshots. Brug i stedet ingefærknolden som smagsgiver i din madlavning i wokretter eller te. Spis ingefær som en del af en sund og varieret kost, så er ingefær sundt og uskadeligt. Men et enkelt ingefærshot eller to er næppe skadeligt, og hvis du synes det hjælper, så er det bare herligt.

Læs flere mytedrab fra '100 myter om fordøjelse og kost' her 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk