Museforsøg giver håb om ungdomseliksir i broccoli, kål og agurk
En naturlig forbindelse, der findes i blandt andet broccoli, kål og agurk, hæmmer aldringen hos mus, viser et nyt studie. Forskerne bag studiet håber, at resultatet kan overføres til mennesker, men dansk forsker tvivler.
kål broccoli ungdomseliksir mus

Den naturlige ungdomseliksir NMN sælges ikke som tilskud, men findes naturligt i blandt andet kål og broccoli. Så spis løs! (Foto: Shutterstock)

Den naturlige ungdomseliksir NMN sælges ikke som tilskud, men findes naturligt i blandt andet kål og broccoli. Så spis løs! (Foto: Shutterstock)

»Du bliver, hvad du spiser«, lyder et veletableret kostråd.

En gruppe amerikanske forskere har netop gjort en opdagelse, som styrker den sundhedsfilosofi. Forskerne har fundet en naturlig forbindelse, der forekommer i blandt andet grøntsagerne avokado, broccoli, kål og agurk, og som har »bemærkelsesværdige anti-aldringseffekter på mus«. Det skriver independent.co.uk.  

Forskernes opdagelse er publiceret i et nyt studie i tidsskriftet Cell Metabolism.

Naturlig ungdomseliksir giver flere raske leveår

Når forskerne bag det nye studie gav ældre mus den naturligt forekommende 'ungdomseliksir' også kendt som vitaminet nikotinamid mononukleotid (NMN), medførte det en række fordelagtige virkninger for musene:

  • Det fysiske aktivitetsniveau blev forøget.

  • Deres knogletæthed og muskler blev forbedret.

  • Immunsystemet og leveren præsterede bedre.

  • Forbedret syn.

  • Et mindre vægttab.

»De NMN-fodrede mus har bestemt flere raske leveår – i forhold til overordnet levetid er vi ikke sikre, men hvis det bliver ved med at virke på den måde, kunne de også få flere leveår,« siger Shin-ichiro Imai, som er professor ved Washington University in St Louis og medforfatter på det nye studie, ifølge independent.co.uk.

Grøntsagernes naturlige ungdomseliksir virkede dog kun for ældre mus, ikke de yngre. Det skyldes ifølge forskerne bag studiet, at de unge mus stadig selv producerer masser af deres egen NMN.

Ældre mus får energi som unge

Når dyr bliver ældre, producerer de mindre af den organiske forbindelse NAD, som er et såkaldt coenzym, der er involveret i kroppens energiproduktion. Det regnes for at være en væsentligt grund til, at vi ældes.

Men forskerne bag det nye studie fandt ud af, at når de tilsatte NMN til musenes drikkevand, styrkede det musenes produktion af NAD.

»Vi har vist en måde at sløve det fysiologiske forfald, som vi ser hos aldrende mus. Det betyder, at de ældre mus har stofskifte- og energiniveauer, der er tilsvarende dem hos yngre mus,« siger Shin-ichiro Imai ifølge independent.co.uk.

kål broccoli ungdomseliksir mus

Når NMN blev tilsat mus' drikkevand sløvede det deres aldring. Det viste sig konkret i musenes stofskifte- og energiniveau, der ændrede sig til samme niveau som hos yngre mus. (Foto: Shutterstock)

Dansk forsker: Usikkert om det gælder mennesker

Ifølge forskerne bag studiet er der »stor sandsynlighed for«, at NMN kan have samme ungdommelige virkning for mennesker.

»Da menneskeceller beror på samme energiproduktionsproces, er vi håbefulde omkring, at dette (studiets resultater, red.) kan overføres til en metode, der kan hjælpe folk til at forblive raske i takt med, at de bliver ældre,« siger Shin-ichiro Imai til independent.co.uk.

Derfor har forskerne nu sat kliniske forsøg med små grupper af mennesker op i Japan.

Det er dog ikke nødvendigvis den mest farbare vej, mener danske lektor Jonas Mengel-From fra SDU.

»For det første har mus en anden metabolisme end mennesker, og så har forskerne givet vitaminet til mus på en særlig, kontrolleret kost. Så måske de også havde fået det bedre, hvis de havde fået andre vitaminer? Det ved man ikke,« siger han.

For tidligt at komme med anbefalinger

Dermed ikke sagt, at Jonas Mengel-From tvivler på, at NMN er gavnligt. For det er det uden tvivl, siger han. Det er blot ikke sikkert, at vitaminet er noget særligt vidundermiddel i sig selv, fortæller han. 

»Forskerne foreslår at se på, om NMN har lignende effekt i mennesker, men jeg tænker, at de måske skulle starte med at give musene en varieret kost, og se om det i sig selv gav samme effekt,« fortæller han.

»Så det er alt for tidligt at komme med nogen som helst anbefalinger til mennesker med det her vitamin. Men NMN og lignede stoffer er helt klart interessante,« slår han fast.

Kan måske nære kræftceller

Der kan dog være mindst én potentiel og alvorlig bagside ved NMN-vitaminets medalje, fortæller forskerne bag studiet. En ulempe, som de dog ikke selv påviste i musene.  

NAD-coenzymet, som styrkes af NMN og booster kroppens energiproduktion, kan nemlig måske give et energitilskud til kræftceller.

»Nogle tumorceller er kendt for at have en højere evne til at syntetisere NAD, så vi var bekymrede for, at tilføjelsen af NMN måske øger forekomsten af kræft. Men vi har ikke set nogle forskelle i raten for kræft blandt de forskellige grupper af mus,« siger Shin-ichiro Imai til independent.co.uk.

Der er altså alt mulig god grund til at integrere NMN i sin kost. Det kan dog ikke købes som tilskud endnu, men som forskerne bag det nye studie skriver i en pressemeddelese: »Der er altid broccoli.«

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk