Museforsøg antyder: 'Vibrator-motion' kan være lige så effektivt som løbetur
Kilde: 
16 marts 2017

Det virker lidt for nemt at kunne ligge hjemme i sofaen og samtidig øge sin muskelmasse og få stærkere knogler, men måske kan det lade sig gøre.

I et nyt studie på mus har forskere nemlig vist, at vibrationstræning kan styrke muskler og knogler på lige fod med fysisk krævende motion. Det skriver sciencedaily.com.

»Disse resultater er opløftende. Men vores undersøgelse blev gennemført på mus, og for at se, om resultaterne kan overføres til mennesker, er der behov for grundige menneskeforsøg,« siger Meghan E. McGee-Lawrence, studiets hovedforfatter og ph.d. på Augusta University i USA, til sciencedaily.com.

Der er tale om såkaldt ’Whole Body Vibration’ (WBV), hvor en vibrerende maskine sættes fast på en person (eller i dette tilfælde en mus), mens vedkommende er i en siddende, liggende eller stående position. Når maskinen vibrerer, transmitterer den energi rundt i kroppen, og musklerne trækker sig sammen flere gange i sekundet.

I studiet, som er publiceret i tidsskriftet Endocrinology, har forskerne delt fem uger gamle mus op i to grupper:

  1. En med normale mus.
  2. En med mus, der genetisk ikke reagerer på hormonet leptin, som fremmer mæthedsfølelse.

Mus fra begge grupper brugte i en periode på 12 uger enten WBV 20 minutter om dagen, løb i en trædemølle 45 minutter om dagen eller gjorde ingenting.

De genetisk overvægtige og diabetiske mus opnåede lige gode resultater i forhold til styrkede muskler, styrkede knogler og øget insulinfølsomhed efter at have brugt WBV og løbet i trædemøllen.

De overvægtige mus tog også mindre på efter WBV eller motion, end de overvægtige mus i kontrolgruppen gjorde.

Der var dog ingen mærkbar effekt på de ikke-overvægtige mus, så WBV kan ud fra undersøgelsen kun anses som brugbart for dem, der allerede er overvægtige.

»Vores studie er det første til at vise, at Whole Body Vibration kan være lige så effektivt som motion til at bekæmpe nogle af de negative konsekvenser ved fedme og diabetes,« siger Meghan E. McGee-Lawrence til sciencedaily.com.

pmd

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.