Multiresistent gonoré sætter antibiotika skakmat
Internationalt forskerhold har fundet gonoré-bakterier, der er resistente over for samtlige kendte former for antibiotika. Multiresistent gonoré kan udvikle sig til en global trussel, som bør tages meget alvorligt. Dansk ekspert på området mener dog, at vi ikke har noget at frygte.

Forskere har fundet multiresistent gonoré. Bakterien kan ikke behandles af nogen form for medicin, vi kender til i dag. »Alarmerende og forudsigeligt,« siger forskerne bag opdagelsen. (Foto: Colourbox)

Forskere har fundet multiresistent gonoré. Bakterien kan ikke behandles af nogen form for medicin, vi kender til i dag. »Alarmerende og forudsigeligt,« siger forskerne bag opdagelsen. (Foto: Colourbox)

 

Kønssygdommen gonoré har siden 1940´erne været forholdsvis let at behandle med antibiotika, men den tid kan snart være forbi.

De seneste 70 år har gonoré udvist en markant evne til at udvikle modstandsdygtighed mod antibiotika, og nu er gonorébakterien så blevet multiresistent.

Den nyopdagede multiresistente gonoré fra Japan kan ikke kureres af nogen former for cephalosporin-antibiotika, der ellers var lægernes sidste middel mod bakterien.

Ifølge forskerne bag opdagelsen er det en alarmerende, men forudsigelig, udvikling.

Det internationale forskerhold har netop offentliggjort de bekymrende resultater på den 19. konference for ”The International Society for Sexually Transmitted Disease Research”, der blev afholdt i Canada.

Multiresistent gonoré kan blive en global trussel

Selvom det stadig er for tidligt at fastslå, hvor meget den multiresistente gonoré har spredt sig, så viser historien, at multiresistente bakterier spreder sig hurtigt, med mindre man udvikler en ny behandlingsform.

Overlæge Gitte Strauss fra den dermato-venerologiske afdeling på Gentofte Hospital mener dog, at vi bør slå koldt vand i blodet:

»Jeg tror ikke, vi får et ”boom” af antallet af multiresistente gonorétilfælde i Danmark, fordi der er opdaget en multiresistent form i Asien. Der er en helt klar årsag til, at fundet er sket i Asien og ikke her i Danmark. Det har noget at gøre med den måde, vi behandler smittetilfælde på,« forklarer hun.

Ingen multiresistent gonoré i Danmark

Årsagen til, at gonoré har bedre mulighed for at udvikle multiresistens i Asien end i Danmark, er, at man i Asien har tradition for at benytte meget bredspektret antibiotika, selvom mindre kan gøre det.

»I Danmark har vi en mere restriktiv antibiotikapolitik end i Asien, og derfor er sandsynligheden for at udvikle multiresistent gonoré i Danmark meget lille,« fortæller Gitte Strauss.

Alligevel har de amerikanske sundhedsmyndigheder registreret, at gonoré i USA også bliver mere og mere modstandsdygtig over for antibiotika.

Fakta

Gonoré forekommer overalt i verden. I Danmark faldt forekomsten af gonoré i 1980’erne og første halvdel af 1990’erne, men har siden 1997 atter været i stigning. Siden 2004 er der årligt konstateret 400-500 tilfælde af gonoré i Danmark, ca. en tredjedel af disse blandt mænd, der har sex med mænd. Sygdomme bliver siden 2007 i stigende grad konstateret blandt unge, heteroseksuelle danskere. (Kilde: Statens Serum Institut)

I USA bruger man samme antibiotika som i Danmark, så måske er der alligevel grund til at tage ekstra forholdsregler for at undgå smitte.

På verdensplan estimeres det, at der opstår over 340 millioner nye tilfælde af gonoré årligt.

600 tilfælde af gonoré i Danmark

Gonoré er en af de mest almindelige kønssygdomme. Den rammer både mænd og kvinder og kan give alvorlige helbredsmæssige komplikationer, hvis den ikke behandles.

Folk, der bliver smittet med gonoré, kan udvikle en lang række lidelser. Herunder infektioner i huden, leddene, blodet og hjertet - infektioner der i sidste ende kan være dødelige. Derudover øger ubehandlet gonoré smitterisikoen for HIV med 3-4 procent.

Til trods for de mange ubehagelige følgevirkninger bør vi dog ikke være unødigt bekymrede for at blive smittet med gonoré, der ikke kan behandles.

»Gonoré findes primært blandt mænd, der har sex med mænd, og mænd der har været sammen med udenlandske kvinder i f.eks. Asien. I Danmark havde vi sidste år lidt under 600 tilfælde, og selvom der har været en svag stigning siden halvfemserne, er jeg ikke meget bekymret. Desuden er jeg overbevist om, at man stadig kan finde et endnu mere bredspektret præparat, der kan benyttes til de tilfælde af gonoré, der er multiresistente,« siger Gitte Strauss.

De fleste tilfælde af gonoré bliver opdaget.

Selvom gonoré kun giver symptomer hos cirka 50 procent af alle kvinder, der bliver smittet med bakterien, så opdages de fleste tilfælde i Danmark alligevel.

Da sygdommen primært rammer mænd, der har sex med mænd, og symptomerne udvikles inden for en uge, er det sjældent, at folk når at bringe smitten videre til flere sexpartnere. Symptomerne er desuden af en karakter, der gør, at folk næsten altid henvender sig hos egen læge. Her laver man så en partnerundersøgelse for at finde ud af, om personen har bragt smitten videre.

Alligevel råder Gitte Strauss til, at man tager de nødvendige forholdsregler:

»Selvom gonoré er en kønssygdom, kan man også blive alment syg af smitten. Det er vigtigt at være opmærksom på at bruge kondom, når man har sex, også selvom det kun er oralsex, da gonoré ligeledes kan overføres den vej« afslutter Gitte Strauss fra Gentofte Hospital.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk